Osteoporóza bedrovej chrbtice

Osteoporóza je ochorenie kostí, v ktorých vzniká zlá výmena látok. Táto zlá látková výmena má za následok, že kosť stráca svoju stavebnú hmotu a znižuje sa jej kvalita. Postihnuté kosti bývajú málo odolné, klesá u nich pružnosť a pevnosť. Vzniká mnoho zlomenín aj v prípade malého tlaku.

Osteoporóza lumbálnej-bedrovej chrbtice.jpg

Osteoporóza je v súčasnej dobe na vzostupe a jej čísla neustále rastú. V Českej republike je týmto ochorením postihnutých viac ako 850 tisíc ľudí.

Príčiny vzniku osteoporózy

Príčiny a rizikové faktory tohto ochorenia sú v súčasnej dobe známe, bohužiaľ len niektoré môžeme sami ovplyvniť. Najčastejšou príčinou rednutia kostí je vek, pohlavie (ženy trpia až 3krát viac touto chorobou), pokles estrogénu po menopauze, genetické dispozície, poruchy menštruačného cyklu, predčasná menopauza (45 rokov), užívanie kortikoidov, ochorenia, ktoré majú za následok zlé vstrebávanie látok. Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú ochorenia - fajčenie, obezita, ale aj BMI pod 19, znížený príjem vitamínov D a vápnika, alkohol, nadmerný príjem kávy, nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie.

Príznaky osteoporózy

Osteoporóza bedrovej chrbtice je označovaná ako tichý zlodej, choroba sa totiž zakrádá veľmi pomaly a v začiatkoch nie je choroba vôbec dobre diagnostikovaná. Prvými príznakmi bývajú bolesti chrbta, zaoblenia chrbta a zmenšenie až o 3 cm, potom sú to zlomeniny, ktoré sú spôsobené už po malom tlaku.

Akonáhle zistíte, že spĺňate niektoré z vyššie uvedených príznakov, určite si zájdite k lekárovi. Pošle vás na RTG a tam vám hneď zistí, či osteoporózou trpíte.

Liečba

Liečba je pomerne jednoduchá, skladá sa z troch základných častí - režimové opatrenia, lieky (bisfosfonáty, hormón kalcitonín) a rehabilitácie. Určite dbajte na správny prísun potrebných vitamínov a to predovšetkým vápnika, vitamínu D, horčíka, vitamínu C, mangánu, zinku, kyseliny listovej, medi a B6. Nebojte sa slniečka (avšak s mierou). Z potravín je dobré konzumovať mliečne výrobky, vajcia, cibuľu, cesnak, čaj zo žihľavy a prasličky roľnej.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

 


 

comments powered by Disqus