Divertikulóza
Divertikulóza je častým zápalovým ochorením zažívacieho traktu, ktoré sa vyskytuje predovšetkým na hrubom čreve. Jedná sa o zápal, ktorý vzniká na základe tvorby vychlípenín na čreve, ktoré nazývame divertikuly.
Príznaky
Týka sa časti tela
Diagnóza
Divertikulózu možno považovať za civilizačnú chorobu, ktorá je vo vyspelých štátoch častá. Divertikuly sa vyvíjajú predovšetkým u osôb nad 60. rokom života, avšak výnimkou nie sú ani mladší ľudia.
Vznik divertikulózy
Divertikulitída vzniká v prípade, keď sa nejaká z jednotlivých vychlípenín infikuje alebo zapáli. Akútna divertikulitída je jednou z náhlych príhod brušných a diagnostikuje sa napr. ultrazvukom.
Popis
V hrubom čreve, ale aj na inom mieste tráviacej trubice, sa tvoria drobná vyklenutia črevnej steny, ktorá vznikajú pomerne často asi u 30% ľudí nad šesťdesiat rokov. Sú to menšie i väčšie vačky o veľkosti niekoľkých milimetrov až do približne 4 cm.
Delenie divertiklov
Rozlišujeme dva druhy divertiklov podľa toho, čo tvorí ich stenu:
1) Pravé divertikuly - tieto druhy sú menej časté. Ich stena má rovnakú štruktúru ako stena hrubého čreva.
2) Nepravé divertikuly - sú častejšie a sú tvorené iba sliznicou čreva, ktorá sa pretiahla von skrz ostatné vrstvy črevnej steny, najčastejšie na mieste priechodu ciev.
Miesta, kadiaľ sa môžu tieto vačky pretiahnuť, vznikajú aj pri navýšeniu tlaku v tráviacej trubici (pri zápche), v dôsledku nedostatočného obsahu vlákniny v strave a zníženého obsahu väziva, a to predovšetkým s pribúdajúcim vekom. Tieto vychlípeniny sa najčastejšie objavujú v koncových úsekoch hrubého čreva, ktorými sú zostupný kolon a esovitá kľučka, ktoré bývajú namáhané najviac.
Rizikové faktory
Divertikulóza sa začala objavovať až v čase, keď sa ľudia naučili pracovať s polotovarmi a ovocie a zelenina začali na jedálničku chýbať. Rizikovými faktormi sú teda zlé stravovacie návyky, ale ak sa vám podarí na svojej potrave zapracovať, zvýšite príjem ovocia a zeleniny, vlákniny a rýb, tak sa vám to iste vráti nielen v súvislosti so črevným ochorením.
Medzi ďalšie rizikové faktory môžeme zaradiť určité genetické predispozície, ale aj problémy s vyprázdňovaním stolice.
Prejavy a príznaky divertikulózy
Divertikulóza sa väčšinou nijako neprejavuje a mnoho ľudí sa o nej nikdy nedozvie. Príznaky sa vyskytujú pri vzniku veľmi vážnych komplikácií.
1) Akútna divertikulóza
Má rýchly začiatok. Chorý trpí prudkými bolesťami v ľavom podbrušku, niekedy môže dôjsť ešte k vyprázdneniu stolice, ktorá však obsahuje krv. Nasledujúcimi príznaky sú potom poruchy odchodu plynov a vyprázdňovanie stolice.
2) Chronická divertikulóza
Typickým prejavom tohto typu divertikulózy sú trvale sa vracajúce bolesti v ľavom podbrušku. Je možné pozorovať poruchy vyprázdňovania - plynatosť (meteorizmus) a zápchu (obstipáciu), ktoré sú sprevádzané mierne zvýšenou teplotou.
Celý komplet príznakov sa veľmi podobá príznakom zápalu slepého čreva, avšak na ľavej strane brucha (slepé črevo sa nachádza vpravo).
Z toho vyplýva, že príznaky divertikulózy nie sú špecifické, môžu naznačovať aj iné ochorenie, ktoré lekári radia medzi náhle príhody brušné, a preto je nutné, dostaviť sa k lekárovi čo najskôr.
Liečba divertikulózy
Ako u všetkých ochorení závisí liečba od stupňa poškodenia orgánu - v tomto prípade čreva. Môže byť buď konzervatívná alebo chirurgická.
V počiatočnom štádiu choroby, aj keby išlo o obyčajné podozrenie, je treba pokoj na lôžku, potrava sa nesmie prijímať ústami, dostatočný príjem tekutín, prikladanie studených obkladov na podbruško a užívania predpísaných antibiotík. Počas 24 až 48 hodín by ťažkosti mali ustúpiť.
Ak sa stav zhoršuje, môže to byť spôsobené prederavením steny čreva, šírením infekcie po čreve alebo na pobrušnici. V takom prípade je nevyhnutné poškodenú či neprechodnou časť čreva chirurgicky odstrániť. Aj v tomto prípade existuje viac možností ako situáciu riešiť.
Ak nejde o veľké poškodenie, je možné vykonať tzv. jednodobou operáciu, kedy chirurg poškodenú časť odstráni a zostávajúce dva konce k sebe znovu pripojí. Tak vznikne priame spojenie - anastomóza.
Ak je črevo a jeho okolie v horšom stave, poškodenú časť chirurg znovu odstráni, avšak konce k sebe už neprišije. Prvý koniec, ktorý je bližšie tenkému črevu, vyvedie brušnou stenou na povrch a vytvorí tak dočasné vývody čreva (stómie). Druhý koniec, ktorý je bližšie riti, len zakončí. Po zahojení nasleduje ďalšia operácia, počas ktorej chirurg oba konce čriev opäť spojí a tým obnoví prirodzené uloženie črevnej trubice.
Prevencia divertikulózy
Veľmi dôležitým preventívnym opatrením je dodržiavanie pitného režimu a úprava stravovacích návykov a jedálnička.
Jedná sa predovšetkým o dostatok tekutín, pretože tie napomáhajú drviť stolicu. Denne by sme mali vypiť aspoň dva litre tekutín (okrem kávy a čaju), aby sme dosiahli stolice o správnej konzistencii a pravidelného vyprázdňovania.
Významný je tiež pravidelný príjem potravy a dostatočný príjem vlákniny a vhodné je primerane jesť celozrnné výrobky a ovocie.
Ak ešte žiadne ťažkosti nemáme, ešte neznamená, že by sme svoje stravovacie návyky nemali upravovať. Varovaním nám môže byť tá skutočnosť, že v našej populácii výskyt divertikulitídy vzrastá, kým v Ázii a Afrike, kde má strava dostatok vlákniny, takmer neexistuje.