Čím nahradiť biely cukor

Cukor je významná ingrediencia, ktorá sa pridáva do najrôznejších sladkých dezertov, marmelád, džemov, mnoho iných pokrmov, potravín a sladených nápojov. Dávka cukru nemôže chýbať ani v klasickom pečive. Ukazuje sa, že táto prísada je súčasťou tiež slaných dobrôt. Ako sú tyčinky, krekry, makovky, praclíky, iné slané a krehké pochúťky. Bežne si denne ľudia doprajú kávu, čaj či kakao s istou dávkou bieleho cukru.

Čím zdravo zladiť

Pred vianočnými a inými sviatkami mizne v ochodoch ako para nad hrncom balený rafinovaný cukor. Ľudia nezmyselne nakupujú túto surovinu do zásoby. Pohnútkou v tomto prípade bývajú akčné zľavy, ktorým skrátka ľudia rýchlo podľahnú. Niektorí jedinci sú tak posadnutí nákupnou horúčkou, že si odváža domov neuveriteľných dvadsať kíl repného cukru. Pritom na každom kroku ľudia počujú ako je biely cukor nezdravý, keď sa to s ním preháňa.

V súčasnej dobe sa odborníci na túto problematiku zhodujú, že by ľudia mali obmedziť spotrebu cukru. Pokiaľ ho konzumujú priveľa, potom možno s istotou povedať, že budú mať v budúcnosti zdravotné komplikácie. Môžu očakávať hypertenziu, poruchu regulácie krvného cukru v krvi a výrazné zvýšenie adrenalínu v krvi. Posledný uvedený prejav môže v konečnom dôsledku podporiť rozvoj úzkostného stavu. Takýto človek sa môže cítiť veľa podráždený, v niektorých prípadoch vykazuje známky hyperaktivity.

Biely rafinovaný cukor sebou nesie pochopiteľne tiež zvýšenie telesnej hmotnosti. Keď mu ho má telo nadbytok, dochádza tu k istému procesu narušujúce rovnováhu minerálne látok. V ľudskom organizme začína postupne chýbať horčík, vitamín zo skupiny B a vápnik, čo vedie k oslabujúcim pochodom. Tie sú zrejmé na kostiach a zuboch. To je len veľmi stručný výpočet toho, čo spôsobuje nadmerná konzumácia bieleho cukru.

Prvýkrát sa repný cukor objavil na pultoch obchodov v priebehu sedemnásteho storočia. Od tej doby sa mnoho zmenilo a v posledných niekoľkých rokoch sa vedci zaoberali touto tematikou. Po dôkladnom a starostlivom výskumu bolo zistené, že tento druh cukru nášmu telu vôbec neprospieva. Z tohto dôvodu by sa ľudia radšej mali poobzerať po iných zdravších sladidlách. Jedným takým je med.

Med

Kto by nepoznal med. Ten sa vyznačuje charakteristickou vôňou, sladkou chuťou a jedinečným zlatistým až tmavo nahnedlým sfarbením. Tento prírodný produkt má všestranné využitie. Vo väčšine prípadov ho ľudia používajú ako skvelé sladidlo. Táto surovina sa pridáva do radu kozmetických produktov.

Táto verzia sladidlá disponuje vyššou koncentráciou vitamínov, minerálnych látok a ostatných zložiek, ktorý ovplyvňujú v priaznivom mierke nejeden ľudský organizmus. Ak ľudia užívajú pravidelne tento vynikajúci liek, nemusí sa báť znižovanie krvného tlaku, artériosklerózy či poruchy spánku. Avšak na pamäti by mali mať, že táto požívatina je veľa kalorická, a preto konzumovať by sa mala po menších dávkach. Niektoré osoby môžu mať po mede aj alergickú reakciu. Tie by sa mali oblúkom vyhýbať tomuto produktu. Môžu si dopriať ale iné prírodné sladidlo.

Ryžový sirup

Výborný je ryžový sirup. Na výrobu tohto sladidla je potrebné príslušné množstvo istých obilnín. Spravidla môže byť využitá ako základná surovina tiež kukurice. Okrem nej sa výrobcovia zameriavajú na pšenicu.

Tento sladký sirup je vybavený skupinou cukrov, ktoré stoja za pomalým štiepnym procesom. Ten sa odohráva v ľudskom tele. Vďaka tomuto sladidlu má telo postupný prísun energie. Za prednosť tohto výrobku možno považovať osobitou menej nápadnú príchuť, ktorá v konečnom výsledku príliš nezasahuje do chuti daného jedla.

Sladenie trstinovou melasou

Hitom je tiež trstinová melasa. O tomto druhu sladidlá možno prezradiť, že má menšiu sladkosť v porovnaní s bežným rafinovaným cukrom. Na druhú stranu však vyniká svojím jedinečným zložením. Vedľa širokého spektra vitamínov sú tu súčasťou minerálne a stopové prvky.

O jednej nevýhodne sa možno spomenúť. Tou je práve nápaditejšie chuť plná karamelových tónov. Pre niekoho to môže byť prekážkou

Sladidlo v podobe rapadury

Niektorí môžu prísť na chuť k trstinovému sladidlu. Táto forma prevláda výraznejšie sladkostí a jej hlavnými zložkami sú obzvlášť blahodarné látky. Tie v ľudskom organizme navodzujú prirodzený rovnovážny stav. Rapadura sa zhotovuje z kvalitnej trstiny. Táto surovina prechádza technologickým procesom, z ktorého vzíde cukor a melasa. Získaná šťava je následne prefiltrovaná, neskôr podstupuje fáze odparenia a zahustenia. Takto vzniknutá hmota sa v poslednej etape perfektne vysuší a upraví do požadovaného vzhľadu. Rapadura sa umiestni do obalu.

Javorový sirup

Ďalším výrobkom je sladučký javorový sirup. Ten je bohatý na minerálne prvky, ako je mangán a zinok. S týmto produktom bude potom hračka osladiť si nielen palacinky, lievance a iné zákusky, ale aj čajové alebo kávové nápoje. Jeho užívatelia by si mali dať pozor hlavne na množstvo. Práve tento druh sladidlá prevažuje vysokou kalorickou hodnotou, a preto tu platí zásada menej je viac.

Ostatné fantastická prírodné sladidlá

Ľudia na výber majú aj z ďalších výborných a kvalitných produktov. Na trhu možno zohnať sirup z agáve. Ten sa dá primiešať do teplých i studených pokrmov. Toto sladidlo dominuje ľahkou stráviteľnosťou, podporuje správnu funkciu tráviaceho procesu a rieši mnoho iných problémov.

Námatkovo možno uviesť sladidlo s názvom Stevia a kokosový cukor. Prvý výrobok je možné pokladať za modernú formu, ktorá si veľmi rýchlo získala priaznivcov a to vďaka svojim unikátnym vlastnostiam a účinkom. Po konzumácii tohto sladidla nemusia mať ľudia strach z kazivosti zubov. Druhý výrobok obsahuje okrem vitamínu B ešte niekoľko špičkových aminokyselín.

 


 

comments powered by Disqus