Hlien v stolici

Zaujímavý príznak, ktorý si mnoho ľudí nepripúšťa a bojí sa o ňom hovoriť. Jedná sa o veľmi intímny problém, ktorý môže vyústiť vo veľmi závažný stav ohrozujúci život. Nepodceňujte farbu ani konzistenciu vašej stolice a vyhľadajte lekára ak si nie ste istí a hlien v stolici sa vám opakuje niekoľkokrát po sebe alebo v prípade požitia konkrétneho jedla.

Choroby s týmto príznakom

Ako spoznáte hlien v stolici?

Ide o hustú hladkú látku, ktorá sa v menšej miere objavuje v stolici úplne bežne. Je však dobré zistiť si, či sa u vás neobjavuje v súvislosti s konzumáciou konkrétneho jedla, či je prítomná aj krv či stolice divne či inak zapácha.

Hlien býva prítomný na povrchu stolice a vyzerá ako ktorýkoľvek iný hlien, ktorý produkujú iné sliznice, napríklad dutina nosovej či pošva.

Hlien v stolici môže mať rôzne sfarbenie.

Aké ochorenie ho môže spôsobovať?

  • Alergia na laktózu alebo lepok
  • Infekcia čriev
  • Crohnova choroba či Ulcerózna kolitída
  • Rakovina hrubého čreva či konečníka
  • Diétna chyba (nadmerné užívanie mliečnych výrobkov či sladkostí)
  • Liečba antibiotikami
  • Nákazy (roupy, pásomnica)
  • Hemeroidy
  • Dráždivý tračník
  • Salmonela
  • Chlamýdie

Môžem si pomôcť sám?

Ak sa u vás hlien v stolici objavil prvýkrát a alebo ho zaznamenávate len niekoľkokrát do roka, je dobré spomenúť si, či nie je príčina v zlej životospráve. Skúste obmedziť mliečne výrobky, sladkosti a tučné jedlá.

Ak sa hlien v stolici objavil náhle niekoľko dní za sebou a je prítomná krv, plynatosť, kŕče brucha, porucha vedomia či krvácanie neodkladne navštívte pohotovosť.

Prevencia a liečba

Prevencia v tomto prípade nie je úplne daná, pretože sa hlien v stolici môže objaviť v súvislosti s mnohými okolnosťami. Je veľmi dôležité dodržiavať diétne opatrenia, ktoré vám lekár nariadi a vyvarovať sa zlé životospráve.

Liečba je zahájená hneď ako sa príde na príčinu hlienu v stolici. Lekár vykoná testy a potom vám nasadí individuálne liečbu a diétne opatrenia.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

 


 

comments powered by Disqus