Hrubé črevo

Po tenkom čreve prichádza na rad hrubé črevo. Črevá som od seba oddelené chlopní, ktorá zabraňuje spätnému toku tráveniny. Hrubé črevo je oveľa kratšia ako črevo tenké, má asi 1,5 metra. Jeho časti sa volajú:

Anatomie

Súvisiace choroby

vzostupný kolon, priečny kolon, zostupný kolon, esovitá kľučka, ďalej potom tu je slepé črevo (Ceku) a poslednou časťou konečník (rektum). Nemožno opomenúť ani červovitý výbežok - apendix.

Najdôležitejšími funkciami hrubého čreva je absorpcia vody a elektrolytov a "skladovanie" tráveniny a formovanie stolice. Vzhľadom k tomu, že tu už neprebieha tak intenzívne vstrebávanie živín, chýba hrubému črevu typické záhyby a klky. A tiež črevné pohyby sú pomalšie.

Pohyby, ktoré vykonáva hrubé črevo, sú miešacie a peristaltické. Miešacie pohyby sú zaistené súčasnú kontrakcií cirkulárneho aj pozdĺžneho svalstva. Tu je dôležité dostať tráveninu do kontaktu s črevnou stenou. Peristaltické pohyby posúvajú tráveninu smerom ku konečníku a musí dôjsť ku sťahu za trávenine a povolenie sťahu pred tráveniny. Trávenina zostáva v hrubom čreve až 15 hodín.

Hrubé črevo je typické tým, že je osídlené črevnými baktériami, ktoré sú anaeróbne - môžu žiť bez prístupu vzduchu. Tieto baktérie sú pre telo neškodné a pomáhajú štiepiť rastlinnú vlákninu, sú zdrojom vitamínu K, vytvárajú tiež črevné plyny a znižujú pH. Je dôležité udržiavať črevnú mikroflóru v kondícii, aby nedošlo k premnoženiu patologických baktérií, rovnako tak ako k premnoženiu plesní a kvasiniek.

Rovnako ako u tenkého čreva je hrubé črevo najčastejšie postihované zápaly, tieto môžu byť infekčné alebo nešpecifické v podobe Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy, pôvodcom kolitídy môžu byť aj liečivá - nesteroidné antiflogistiká, antibiotiká.

Hrubé črevo najmä u starších ľudí býva často postihnuté divertikulov, črevnými vydutiny, ktoré sa môžu zapáliť. Podobne tak nie sú výnimkou rôzne druhy polypov vyčnievajúcich do lúmenu čreva, ktoré môžu spôsobiť až črevné obštrukciu. Závažné sú potom rakovinová bujnenia.

 


 

comments powered by Disqus