Otrava z húb

Huby sa v slovenskej kuchyni pripravujú na rôzne spôsoby. Niekto preferuje praženicu, rezne či houbovku, iní si radšej pochutnajú na hubovem rizote alebo gulášu. Aby bolo z čoho prichystať také kulinárske delikatesy, je potrebné mať po ruke to najdôležitejšie a to sú kvalitné huby. Tie je možné kúpiť, prípadne v čase hubárskej sezóny nazbierať v lese. Rad ľudí nazbierané huby zavára, suchšie a zmrazujú.

Jedovaté huby

Skúsení hubári poznajú miesta, ktoré sú bohaté na huby. Menej skúseným to zaberie viac úsilia i času. Ostrieľaní hubári samozrejme zbierajú len tie jedlé a bezpečné druhy, bohužiaľ tí menej zbehlí a opatrní jedinci si dajú do košíka aj nejakú tú jedovatú hubu v dôsledku svojej neznalosti. V minulosti to viedlo k tragickým udalostiam, kedy na otravu zomreli nielen členovia rodiny hubárov, ale aj susedia, ktorí tento danajský dar prijali.

Stačí, aby si ľudia z týchto druhov húb nevedomky pripravili pokrm a skonzumovali ho. Príznaky otravy sa u nich dostaví v priebehu dvoch až jedenástich hodín. Obvykle ide o zažívacie problémy. Väčšina hubových otráv nemá fatálne následky, ale tu a tam sa objaví ťažké stavy nezriedka končiace smrťou.

Huby sú tak populárne pre svoju jedinečnú vôňu a výbornú chuť. Veľmi ťažko stráviteľnými sa stávajú v momente, kedy prejdú zlou technologickou úpravou. Jedlé huby dodávajú nášmu organizmu nielen vlákninu, ale aj množstvo vitamínov zo skupiny (A, B a D). Obsahujú aj ďalšie dôležité zložky v podobe minerálov a stopových prvkov. Do tejto skupiny patria obľúbené druhy: hríb smrekový, bedľa vysoká, líška obyčajná, Suchohríb žltý, Václavka, klouzek smrekovcový, hliva ustricová atď. Zato jedovaté huby disponujú určitým množstvom smrteľného toxínu. K jedovatým druhom sa radí tradične závojenka, čirůvka tigrovaná, hríb satan, muchotrávka červená, muchotrávka tigrovaná a mnoho iných. V prírode je možné vidieť nespočetné množstvo jedovatých húb.

Príznaky otravy hubami

Pre mnoho ľudí je to niekedy oriešok, pretože tento stav sprevádza veľa príznakov, ktoré sú respektíve závislé na rade faktorov. Na priebeh otravy má teda vplyv konkrétny druh huby, podmienky zberu, skonzumované množstvo jedla obsahujúce jedovatú ingredienciu a v neposlednom rade aj fyzická kondícia daného človeka. Vďaka tomu sa ako prvé objavujú žalúdočné ťažkosti, ktoré sú samozrejme sprevádzané bolesťami brucha, vracaním a nevoľnosťou. Jedinci trpia tiež hnačkami a inými ťažkosťami. Osobe postihnuté otravou z húb sa mení aj psychika.

Postupne prenikajúce toxické látky z húb pôsobia v ľudskom organizmus tak, že narúšajú funkciu obehovej sústavy, čo sa prejavuje nielen poklesom srdcovej frekvencie, ale aj poklesom krvného tlaku a nepredstaviteľnú bolestí hlavy. Jedinec pociťuje silné búšenie srdca a v prípade upadnutia do šokového stavu sa u neho dostavuje pocit nepríjemného chladu v končatinách. Hubové toxíny zasahujú aj vnútorné orgány. Tento proces je však nezvratný. Otrava z húb môže v extrémnych prípadoch viesť k ochrnutiu či smrti.

Všeobecne o otravách z húb

Existujú dve základné skupiny hubových otráv (pravá a nepravá). Obe sa ďalej členia na primárnu a sekundárnu. Navyše pravá otrava z húb z primárneho pohľadu sa rozlišuje ešte na termostabilnú a termolabilnú.

Prvotnú pravú otravu spôsobujú isté druhy húb, ktorý musí bezpodmienečne prejsť náležitou tepelnou úpravou. Tento základný technologický postup by mal trvať prinajmenšom dvadsať až tridsať minút. Inak tieto huby v surovom či nedovarenom stave vyvolávajú problémy žalúdka, ktoré ale postupne po niekoľkých hodinách vymizne. V tomto prípade ide o termolabilné toxíny.

Kým termostabilné toxíny stojí za intoxikáciou aj po vhodnom spracovaní a prijateľné kuchynskej úprave. Bežne sa možno stretnúť s ôsmimi typmi otráv.

Pravú sekundárnú otravu spôsobujú hubové pokrmy, ktorých hlavná zložka prešla v minulosti přemrznutím či zaparením. Alebo dokonca bola zle uskladnená. Tieto huby sú väčšinou kontaminované drobnučkými kolóniami mikroorganizmov. Práve na týchto hubách sa môže tvoriť nebezpečná látka. Tou je botulotoxín, ktorý stojí za závažnejšími prejavy.

Nepravé formy otráv sa prejaví len u niektorých osôb. U tých nastupuje alergická reakcia po konzumácii istého druhu húb. Príznaky môžu mať spravidla rôznu intenzitu a rozdielnou mieru závažnosti. To sa práve týka primárne otravy.

Zato sekundárnú nepravú otravu majú na svedomí huby s vysokou koncentráciou toxických prvkov, ako sú napríklad zlúčeniny a ťažké kovy. Tým sa odborníci radia úplne vyhnúť.

Ešte existuje tzv. pseudootrava. Vzniká za situácie, kedy si jedinec sám vyvolá vyvracajúcich stav, lebo prepadne panike, že sa intoxikoval istým druhom húb.

Prvá pomoc pri otrave hubami

Ak človek pozre pokrm s jedovatými hubami, mal by sa ihneď odobrať do nemocnice. Za predpokladu, že mu to dovolí jeho zdravotný stav. Inak sa postihnutému volá záchranná služba. Tá dotknutému po telefóne poradia aj so správnym polohovaním postihnutého.

Predtým ale je dobré, aby si jedinec vyvolal zvracanie. To odborníci radia vtedy, kedy nestráca človek zasiahnutý otravou vedomie a požil bezprostredne toxické jedlo. Zámerne vyvolané zvracanie má zmysel len v prípade, že otrávené jedlo bolo skonzumované najneskôr do jednej hodiny. Zvracanie možné jednoducho vyvolať tým, že si človek vloží prst do krku. Zvyčajne sa časť zvratkov uchováva pre vykonanie nevyhnutných testov. Pre tento prípad odporúčajú lekári tiež, podať postihnutému niekoľko rozdrvených tabliet živočíšneho uhlia.

Vedľa zvratkov môže poslúžiť lekárom k identifikácii tohto toxínu tiež zvyšok hubového pokrmu.

Po príchode do nemocnice čaká otráveného podrobné vyšetrenie, ktorého súčasťou je aj anamnéza. Ak toho nie je schopný, je potom potrebné získať tieto informácie od svedkov. Lekári podľa toho stanovujú typ otravy. Zaujíma je tiež, koľko toho onen človek zjedol a vypil. Nasleduje starostlivé vyšetrenie, pri ktorom sa hodnotí pacientov stav, a sledujú sa starostlivo príznaky intoxikácie. Samozrejme pacient bude musieť absolvovať ešte výplach žalúdka.

Zvratky či ďalšie vzorky sa pošlú na toxikologické vyšetrenie. Akonáhle budú výsledky, môže lekár pristúpiť k stanoveniu správnej diagnózy a na podanie vhodných medikamentov.

Zásady pri zbere húb

Pri zbere húb by mali ľudia dodržiavať niekoľko zásad. Každý by mal do prúteného košíka zbierať len tie druhy húb, u ktorých si ich na sto percent istý, že je veľmi dobre rozpozná od jedovatých druhov.

Ľudia by si mali z lesa odnášať len mladé a zdravo vyzerajúce huby. Pokiaľ si človek nie je istý, či huba nie je napadnutá nejakými parazity, pozrie sa dôkladne na spodnú časť klobúčika. Poprípade sa klobúčik oddelí od nožičky. Ak je všetko v poriadku, potom sa ešte len huba umiestni do košíka.

Do košíka nepatrí ani huby, ktoré prešli mrazom. Tie nemajú tú správnu konzistenciu ani pevnosť. Na huby by ľudia mali chodiť so správnymi prepravným nádobami. Igelitky a sáčky by mali nechať radšej doma. Dôležité je tiež vhodné oblečenie. To by malo byť pohodlné a praktické.

Pri zbere je huba vždy vytiahnutá kompletne, aby ju bolo možné ľahko identifikovať a nedošlo k jej zámene. Huby je najlepšie rýchlo spracovať, uvariť a zjesť.

Autor: symptomy.sk

 


 

comments powered by Disqus