Alergia pre potraviny

Potravinová alergia je do určitej miery neprimeraná odozva nášho imunitného systému, ktorý sa po svojom snaží vysporiadať s bielkovinou zložkou obsiahnutou v niektorých potravinách. Najčastejšie alergickou reakciou trpia ľudia po konzumácii istého potravinového alergénu a za určitých okolností aj po jednoduchej manipulácii s ním.

Potravinova alergia

Príznaky

Podľa vskutku hrubých odhadov postihuje potravinová alergia zhruba cez štyri percentá celosvetovej populácie. Výskyt môže byť oveľa vyšší. Odborníci vychádza z toho, že sa postupne s vekom reakcie mení. Každá veková kategória reaguje inak na určité druhy potravín.

Deti do troch rokov majú problémy prijímať bielkovinu kravského mlieka, vaječný bielok či obilnú bielkovinu. Predškoláci, školáci a dospievajúci môžu potrápiť nespočtu alergénov počnúc od už skôr menovaných až po skryté alergénne zdroja. Na ich organizmus majú tiež vplyv skrížené formy alergií, ktoré vo výsledku môžu za ich zdravotné ťažkosti. Alergia na potraviny sa však nevyhýbajú ani dospelým jedincom.

Deti sú náchylnejšie na potravinovú alergiu a je to v dôsledku nezrelosť ich imunitného systému. Existujú dve situácie u detí. Buďto postupom času alergická reakcia na potraviny u nich úplne vymizne alebo dôjde k zmierneniu alergizujúcich schopností. S dispozíciou potravinovej alergie sa môžeme narodiť. Existujú aj prípady, kedy sa táto reakcia vyvíja v prvom roku života jednotlivca.

Príčiny a prejavy alergie na potraviny

Naše telo môže agresívne reagovať na konkrétny druh potravy. Väčšinou tu hrajú úlohu nielen genetické predispozície, ale aj ostatné vplyvy, ako je nedostatok pohybu, stresová záťaž, nadmerné užívanie liekov atď. To všetko môžem zapríčiniť prepuknutie tejto choroby. Alergická reakcia sa môže dostaviť okamžite alebo najneskôr do dvoch hodín po požití istá dávky alergizujúce potraviny. Zmeny sú pozorovateľné priamo na kožu, kde sa objavujú červené fliačiky. Okrem začervenaných miest sa môžeme stretnúť so svrbiacu žihľavkou, nezhlednými vyrážkami s pupienky či opuchom. K najobvyklejším prejavom alergie na potraviny patrí hnačka, zvracanie, respiračné problémy, kŕče a bolesti brucha. Ďalej nás môže potrápiť intenzívnejšie svrbenie v ústach. Opuch úst a sliznice je tiež bežný. Tieto prejavy nemajú však dlhé trvanie, iba výnimočne môžu viesť k rozvinutiu závažnejších stavov, ako je napríklad anafylaktický šok. Ide o stav, kedy v ľudskom organizme klesne krvný tlak, zhorší sa dýchanie a nastane strata vedomia. Prvá známka toho, že sa niečo deje, môžeme spozorovať priamo v tvári. Červená farba je dôkazom. Potom pridajte ďalšie príznaky. V tomto prípade nesmieme váhať ani minútu a ihneď privoláme danej osobe záchrannú službu. Do jej príchodu sa snažíme udržiavať v akcii srdcovú činnosť, tiež aj dýchanie.

Skrížené formy potravinovej alergie

V krajinách strednej Európy je bežnejšia skúsenosť s krížovou potravinovou alergiou. Polovica peľových alergikov musí bojovať. Dalo by sa povedať, že ide o stav, na ktorého vzniku sa podpisuje veľmi komplikovaný okruh rastlinných i živočíšnych bielkovinových zložiek. Pre niektoré z nich reaguje naše telo podobným spôsobom ako peľ. Tento typ alergie sa vyskytuje po požití určitých surových ovocia alebo zeleniny. Výsledkom sú potom najrôznejšie prejavy, ako je napríklad zápal spojiviek, astma, nádcha. Môže sa vyskytnúť opuch hrdla alebo anafylaktická reakcia.

Niektorí alergici môžu mať ťažkosti pri konzumácii istého druhu ovocia a zeleniny v priebehu kvetenstvo konkrétnej rastliny, a preto je zo svojho jedálnička v tomto období radšej vyraďujú. Mimo obdobie kvetenstvo ich môžu bez problémov konzumovať za predpokladu správnej úpravy. To je jedná možnosť, ako sa vyhnúť zdravotným ťažkostiam. Zelenina sa dá uvariť v pare, zatiaľ čo ovocie stačí vložiť na chvíľu do kuchynského elektrického prístroja, ako je mikrovlnka či teplovzdušná rúra so šiestym zmyslom. Taktiež z ovocia možno ľahko a rýchlo pripraviť lahodný kompót.

Alergickí jedinci na peľ brezy, liesky a jelše si musí dať veľký pozor na alergén (jablko, čerešni, kivi, nektárinku, broskyňa, mrkva, zeler, surovú zemiakov, vlašský a lieskový orech). Aj po požití hrušky, marhule, slivky, pomaranče a banánu, môžu mať zdravotné ťažkosti. Vyhnúť by sa mali tiež paraořechům, kešu, pistáciím, mandliam, sóji a koreniny (kôpru, rasce, anízu a feniklu).

Osoby majúce alergiu na pele astrovité by nemali konzumovať surovú koreňovú zeleninu. Nerobí im tiež dobre korenia, ako je rasca, fenikel, aníz, koriander, harmanček a kari. Napríklad alergici na peľ ambrózie by nemali pojedať melón, banán či slnečnicu.

Kým alergici na trávy by mali byť veľmi obozretní na paradajky a obilniny, lebo je tu vysoká pravdepodobnosť vzniku alergických stavov. Potraviny, ako napríklad iné obilniny, môžu tiež spôsobiť neočakávané zdravotné problémy. Do tejto alergizujúce skupiny sa radia vodný melón, hrášok, kukurica a kivi.

Niektorí citlivejší jedinci môžu mať alergiu aj po ovocí a zelenine z rovnakej botanickej čeľade. Iné trpia krížovo reaktívnym latexom s jedlom.

Neznášanlivosť na určité druhy potravín

Potravinovú intoleranciu nemožno zamieňať s alergiou na konkrétnu skupinu potravín. V tomto prípade nejde vo svojej podstate o klasickú reakciu, ale o neohrozujúce stav, keď nášmu telu chýba buď jedna konkrétna látka alebo viac užitočných látok. Je to väčšinou enzým alebo enzýmy tráviace neznášanlivé zložky. Tieto špecifické organické molekuly v našom tele pomáhajú prirodzenému tráveniu. Ak majú nedostatok tela, bude to netypická reakcia. Symptómy potravinovej intolerancie sa vyskytujú s rôznou dĺžkou oneskorenia. Niekedy sa reakcia vyskytuje až po niekoľkých hodinách, niekedy môže trvať dni až týždne. Osoba s potravinovou intoleranciou trpí zrejmé bolesti hlavy. V prípade tejto podmienky je jeden unavený a má problém s nadúvaním. Môže to spôsobiť hnačku, zvracanie a vyrážku. K ďalším najčastejším príznakom patrí tiež porucha pozornosti, oslabenie imunitného systému, problémy s telesnou váhou, spánková porucha, migréna, chronické stavy úzkosti, depresie, hyperaktivita.

Štandardné potravinové alergie

Každý z nás môže byť alergický na akúkoľvek potravu. K najtypickejším alergénom sa prakticky radí obilniny, kravské mlieko, vajcia, ryby, kôrovce a mäkkýše, mäso, arašidy, orechy, horčica, zeler, sezamové semená a sója. Lupin, kvasnice alebo exotické ovocie je tiež alergén.

Alergie na vajíčka

Vajcia sú najmä alergické deti veľmi nízkeho veku. Tí, ktorí majú toto jedlo, majú veľké problémy. Alergická reakcia úplne zmizne pred dosiahnutím dospelosti. Existujú aj prípady, kedy táto reakcia pretrváva. Títo jedinci majú problémy s čistými vaječnými pokrmmi.

Väčšina ľudí je alergická na bielych jedincov, a tiež tých, ktorí sú výrazne náchylní k výživnejšej časti vajíčka. Vajcia alergia sa vyskytuje v priebehu niekoľkých minút, až dve hodiny po jedle, dokonca aj malá dávka vajec alebo potraviny obsahujúce tento alergén. Reakčný čas obvykle neprekročí dvadsaťštyri hodín.

Vajcia môžu byť nahradené kukuricou alebo zemiakovým škrobom. Namiesto vajíčka sa do hladkého liateho cesta pridá miešaný roztok škrobu. Tiež osvedčený pudingový prášok, kvasnice, mleté ​​ľanové semienko, orechová pasta, želatína, prášok do pečiva, xantán a sušená vaječná náhrada.

V prípade alergie na vajíčka sa môže vyskytnúť jeden z prvkov očkovania. Ľudia s týmto typom reakcie musia byť veľmi opatrní, keď sú očkovaní. Existuje nebezpečenstvo nebezpečnej reakcie, pretože niektoré vakcíny obsahujú vaječné bielkoviny. Z tohto dôvodu by alergény mali najprv obrátiť na svojho špecialistu. Porozprávajte sa s ním dôkladne, ako sa očkne.

Alergia pre ryby, kôrovce a mäkkýše

Tento typ alergie je veľmi častý v pobrežných lokalitách, ale nevyhýba sa ľuďom žijúcim vo vnútrozemí. Niektorí môžu byť alergickí, napríklad na konkrétne druhy rýb, iné pre všetkých. Tento stav môže ohroziť niektorých jednotlivcov dokonca aj v živote. Pre alergiu na ryby, svalový proteín parvalbumín. Zatiaľ čo tropomyozínový svalový proteín je hlavnou kôrou a alergénom pre mäkkýše.

Alergia k mäsu

Alergie na mäso a mäsové výrobky sa vo svete vyskytujú veľmi zriedkavo. Ak trpí alergia, môžu byť antibiotiká, rastové hormóny, konzervačné látky a ďalšie látky obsiahnuté v mäse zvieraťa a jeho produktoch. To sú hlavné zdroje zdravotných problémov.

Alergia na orechy a arašidy

U jedného percenta populácie sa objavujú alergické prejavy po konzumácii pistácií, vlašských, lieskových, kokosových a kešu orechov. Medzi alergické skupiny patria aj arašidy, borovica alebo mandle. Všetky tieto ovocie, dokonca aj v malých množstvách, môžu spôsobiť vážnejšiu reakciu niektorým jednotlivcom.

Alergia na horčicu

V horčici môžete nájsť veľa dráždivých látok, ako je horčičný olej nazývaný izotiokyanáty. Stojí za zmienku kapsaicín, ktorý je rastlinným alkaloidom. Dáva horčicu správnu horúcu chuť. Sinalbin nemožno nechať ujsť v S. alba. Ďalšie látky obsiahnuté v tejto aróme môžu tiež dráždiť náš organizmus. Sú to hlavne konzervačné látky. Korenie s názvom kurkuma je tiež alergická.

Alergia na zeler

Niektorí citlivejší ľudia nemusia tolerovať celer. V extrémnych prípadoch táto rastlina môže spôsobiť anafylaktický šok. V skutočnosti je možné nájsť niekoľko alergických proteínov obsiahnutých v zeleru.

Alergia na sezamové semená

Sezamové semená sú odborníkmi považované za dostatočne silné alergény, ktoré v určitej skupine ľudí spôsobujú závažnejšiu alergickú reakciu.

Alergia na sóji

Toto je najviditeľnejšia forma alergie, ktorú utrpeli malé deti aj dospelí. Príčinou tejto alergie je sójový proteín. To môže vyvolať mierne alergické stavy, ako aj vážnejšie ťažkosti.

Alergia na lupín

Tento typ alergie je úplne jedinečný v skupine vegánov a ľuďom, ktorí uprednostňujú zdravý životný štýl.

Alergia pre kvasinky

Alergia na rôzne druhy exotického ovocia

Citliví jedinci môžu zrazu po užití kiwi, banánov, papája alebo avokáda zaznamenať žihľavku, ekzém alebo opuch rúk.

Liečba potravinovej alergie

Úplné odstránenie alergických potravín a diétnych zdrojov bolo až doteraz jediným účinným spôsobom, ako sa zbaviť alergických stavov. Samozrejme, že to nie je ľahké. Nastavenie plnohodnotného menu je pre mnohých z nás ťažkou maticou. A čo keď je taká alergická dieťa? Potom jeho diéta musí obsahovať dostatočný počet dôležitých živín, minerálov a vitamínov, aby sa zabránilo akejkoľvek chorobe, ktorá vo väčšine prípadov súvisí s ich nedostatkom. Avšak dospelí tiež čelia riziku choroby, čo je spôsobené nedostatkom konkrétneho prvku.

Ak sme alergickí na akýkoľvek druh potravy, musíme starostlivo preskúmať jednotlivé balenia, ktoré sledujeme špecifické zloženie potravín. Niektoré zložky však môžu byť neprítomné na obale výrobku alebo niektoré alergické látky sú skryté pod ostatnými zložkami. Preto je pre nás oveľa ťažšie, ako laici, vyznávať v zložení. Niekedy môže byť štítok nečitateľný alebo písaný malými písmenami. To je veľa sťažností na výber správnych potravín, a preto dlhšie trváme dlhšie v obchodoch.

Na obale je často možné splniť toto tvrdenie, že potravina môže obsahovať stopové alergény. Tieto informácie by sme nemali podceňovať, pretože malé množstvo takýchto potravín môže spôsobiť pomerne výraznú alergickú reakciu.

Ak máme podozrenie na potravinové alergie, môžeme sa otestovať v tichom domove. Toto bude domácim testom. Kúpili sme ho v lekárni a stáli sme viac ako dvetisíc korún. Diagnostickým testom sú roztokové liekovky, testovacia podložka a ďalšie potrebné pomôcky. Len za štyridsať minút budeme vedieť, ktoré tkaniny sa pre naše telo nedarí dobre. Stačí len kvapka krvi z prsta, aby sa zmes premiešala s roztokom. Potom ju umiestnime na testovacej doske s proteínovými extraktmi. V nasledujúcich krokoch nemôžeme robiť bez detekčných a vývojových riešení, ktoré spôsobia, že skúšobná polica zmení farbu. Tmavší modrý odtieň naznačuje násilnú reakciu, ale svetlejšia farba je spojená s veľmi miernou reakciou. Biela farba indikuje neutrálnu reakciu.

Ak nechceme utrácať peniaze na diagnostickú sadu, môžeme byť poverení odborníkmi (alergológmi a imunológmi). Lekár najskôr prejednáva našu históriu s nami. Vo svojej snahe je veľmi konzistentné. Má záujem o symptómy a časový odstup medzi jedlom a nástupom alergického prejavu. Lekár nezabudne napísať informácie: aké jedlo šiel a koľko spotreboval. Potom existujú niektoré techniky vyšetrenia, najbežnejšie sú kožné testy a imunologické testy.

Najlacnejšia forma sa môže považovať za pichľavý test, po ktorom sú najčastejšie lekári. Tento test sa vykonáva na koži predlaktia, kde sa alergénne látky zavádzajú nefatálne. Tieto zostávajú asi dvadsať minút. Po mieste testu nasleduje lekár, ktorý sa zaujíma o možnú reakciu na pokožku.

V medicíne sa čoraz viac používajú náplasťové testy aplikované na zadnú časť. Tieto testy majú špeciálne boxy, v ktorých je potravinový extrakt umiestnený. Náplasť sa odstráni po približne štyridsiatich ôsmich alebo šesťdesiatich hodinách.

Použije sa tiež test na aktiváciu bazofilov a eozinofilný katiónový proteín. Testovaný je test eliminácie expozície. V niektorých prípadoch sa na určenie správnej diagnózy môže použiť aj gastroenterologický test.

Ak sa potvrdí alergia na určitý druh potravy, lekár predpíše potrebný liek. Používa sa antihistaminikum alebo kortikoid. Pre silnejšie prejavy môže lekár predpísať predpis na adrenalínové pero. Niektoré typy liekov sa predávajú v lekárňach. Po konzultácii s odborníkom môžeme vyskúšať doplnky stravy pre zlepšenie zažívania (prebiotiká a probiotiká). Tiež sú vhodné výťažky z húb alebo bylín.

 


 

comments powered by Disqus