Trávenie

Trávenie je proces, ktorý má za cieľ dostať živiny z prijatej potravy do orgánov tela. Zahŕňa súbor menších mechanizmov, ktoré spracúvajú našu potravu. Takto synchronizovaný systém nazývame tráviacou sústavou.

Trávenie

Naša strava a prijímanej tekutiny sa skladajú z mnohých druhov základných látok. Jedná sa predovšetkým o tuky, cukry, bielkoviny, minerály, vitamíny, vlákninu ai Tráviaca sústava obsahuje mnoho orgánov alebo žliaz, ktoré vylučujú látky nazývané enzýmy. Tie rozkladajú jednotlivé látky potravy na jednoduchšie, aby ich mohlo telo ľahšie spotrebovať.

Prvým miestom, kde sa jedlo stretne s niektorým z enzýmov, je dutina ústna. Už tam dochádza počas mechanického rozdrobovanie k využitiu enzýmov k rozkladu ťažkých cukrov na mienky zložité. Potrava následne putuje hltanom do žalúdka, kde vplyvom žalúdočných kyselín dochádza k najdrastickejšie zmene. Kúsky jedla sú natrávené a vzniká redšia kaša.

Tu sa na trávenie podieľa veľkou mierou sústava niekoľkých orgánov a to pečene, žlčníka a dvanástnika. Tie svojimi enzýmy rozkladajú už niekoľkokrát rozložené látky na čo najjednoduchšie. Následne potrava prichádza do tenkého čreva.

Tenké črevo je zhruba 5 metrov dlhá trubica poskladaná v brušnej dutine. Jeho hlavným úloha je vstrebávať vodu a jednoduché látky, ktoré následne odovzdá do krvného systému. Ten je rozošle potrebným bunkám. Vnútorná strana tenkého čreva je vybavená výbežkami zvanými klky. Týmto spôsobom niekoľkonásobne vzrastá plocha pre prijímanie látok z potravy.

Podobne funguje aj hrubé črevo. V črevách zdravého človeka " žije " približne jeden kilogram baktérií - malých organizmov, ktoré sa tiež významnou mierou podieľa na rozklade a zjednodušenie tráviaceho systému. Pri správnej funkcii čriev sú z potravy odobrané všetky potrebné výživné látky. Ostatné nestrávené časti sú odvedené von z tela.

Na ceste ako získať z potravy energiu potrebnú pre naše telo je mnoho zastávok, ktorým si jedlo musí prejsť. Ak sa jedna z nich pokazí alebo neplní svoju funkciu správne, môže byť ohrozené niekoľko ďalších.

 


 

comments powered by Disqus