Antioxidanty

V ľudskom tele sa každý deň odohráva veľa chemických procesov a reakcií, pri ktorých vznikajú látky nebezpečné nášmu organizmu. Hovoríme im voľné radikály (celým názvom voľné kyslíkové radikály). Sú to vysoko reaktívne látky, ktoré sa vďaka svojej molekulárnej stavbe veľmi ľahko zlúči s mnohými inými látky a zmení tak ich štruktúru.

Antioxidanty v ovocí

Napríklad ak sa voľný radikál spojí s polynenasýtené mastné kyseliny (ktoré sú pre telo veľmi dôležité), dôjde k pretransformovanie molekúl (proces nazývaný oxidácie) az mastných kyselín sa stávajú obyčajné látky, ktoré telo vylúči. Preto je pre náš organizmus dôležité tieto voľné radikály hneď po ich vzniku zadržať a zničiť. Látky, ktoré dokážu voľné radikály zastaviť čiže blokovať, nazývame antioxidanty.

Antioxidanty sú látky znižujúce pravdepodobnosť vzniku voľných kyslíkových radikálov, obmedzujú ich aktivitu a prevádza ich na menej reaktívny alebo úplne nereaktívne. Aby sa zamedzilo oxidačným procesom v potravinách, ktoré sú sami o sebe veľmi náchylné k oxidácii (napr. oleje, ovocné šťavy atď), pridávajú sa antioxidanty rovno do niektorých potravín.

Antioxidanty všeobecne delíme do dvoch skupín a to na prirodzené a syntetické. Prirodzené sa v danej potrave vyskytujú prirodzene, i keď treba v menšej koncentrácii. Syntetycké sa vyrábajú umelo a pridávajú do potravín, v ktorých sa prirodzené nevyskytujú. Ešte dnes je častejšie používaná prvá skupina, ikdyž moderná veda dokazuje, že pridávanie syntetických antioxodantů nie je zdravý škodlivé, a preto nie je dôvod sa im vyhýbať.

Zdrojom voľných radikálov nie je len naše telo, v ktorom vznikajú ako odpadové produkty pri bunkovom dýchaní a obranných procesoch organizmu ale aj životné prostredie a jeho produkty. Bohužiaľ v dnešnej dobe na ne narážame skoro všade a to vplyvom znečisteného ovzdušia, nadmerného hnojenia ale aj v priemyselných chemikáliách (kozmetika, oblečenie, obuv atď) UV a ionizujúcim žiarením, drogách a cigaretovom dyme. V tele sa voľné radikály vytvára najviac pri strese.

Voľné radikály urýchľujú starnutie buniek, oslabujú imunitný systém a môžu viesť k rakovine, preto je dobré udržiavať v tele priemernú hodnotu aktioxidantů z ich zastavenie.

 


 

comments powered by Disqus