Otrava z jedla

Otrava z jedla nás môže stretnúť v tú najnevhodnejšiu dobu. Výskyt tejto nepríjemné zdravotné komplikácie sa rapídne zvyšuje v období leta. Je to zapríčinené tým, že si doprajeme najrôznejšie pokrmy pri posedení pri grile. Na tých si môžu pochutnať ako členovia rodiny, tak i priatelia, kamaráti a susedia. V túto dobu prebiehajú tiež veľkolepé vonkajšie akcie a festivaly, na ktorých nesmie chýbať kulinárske pochúťky.

Otrava jedlom

K letu neodmysliteľne patrí cestovné, kempovanie, vzájomné zbližovanie, poznávanie prírodných a kultúrnych krás, taktiež aj ochutnávka miestnych gastronomických špecialít, ktoré nám môžu znepríjemniť našu vysnívanú dovolenku. Namiesto aby sme si plnými dúškami užívali voľné dni, zažívame nočnú moru.

Za otravou z jedla stojí obyčajne ľudská nedbalosť, zlá hygiena, nevhodné skladovanie či nedostatočná tepelná úprava potravín. Či tak alebo onak dáte nám iste za pravdu, že nás toto ochorenie postihne párkrát za život. Sklony k extrémnej prehnané starostlivosti nie sú práve na mieste, potravinová otrava je skrátka stav, ktorý vo väčšine prípadov nie je vážny a ľudský organizmus si s ním dokáže brilantne poradiť. Zdravotné komplikácie vymiznú zhruba do niekoľkých dní. Aj napriek tomu existujú prípady, kedy je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť.

Príznaky otravy z jedla

Otravu z jedla sprevádza nepríjemný pocit v žalúdku, ku ktorému sa tiež pridáva zvracanie a hnačka. Týmito prirodzenými reakciami sa ľudský organizmus snaží zbavovať toxických látok. My by sme tento stav mali prekonať, lebo po vracanie sa nám väčšinou uleví a bude nám lepšie. Zato hnačka nás môže potrápiť aj niekoľko dní a jeho priebeh je rôzny. Nezriedka ho sprevádza bolesť, silné kŕče v bruchu a horúčka. Môže nás bolieť hlava. Celkovo sa budeme cítiť slabí. Stolica bude mäkká, riedka až vodnatá. Nemala by nás prekvapiť ani jej zmena farby. Zelená hnačka značí, že strava prešla tráviacim traktom oveľa rýchlejšie než je obvyklé. Toto sfarbenie tiež spôsobuje zvýšená konzumácia pokrmov v podobe listovej zeleniny. Svetlá až sivastá hnačka môže byť príznakom ochorenia pečene. Pri tejto forme otravy nebudeme mať na jedlo ani pomyslenie. Aby sme predišli ďalším zdravotným problémom, musíme do seba dostať dostatok tekutín.

Pôvodcovia spôsobujúce potravinové otravy

Za takzvanú intoxikáciou z jedla stojí nebezpečnej vírusy a baktérie. Medzi ďalšie dôležité pôvodce sa radí aj toxíny čiže jedovaté látky biologického pôvodu, parazity a organické kontaminanty.

Prvá uvedená skupina sa väčšou mierou podieľa na vzniku infekčných ochorení. Jej príznaky a respektíve aj miera vážnosti sa jednoducho odvíja podľa toho, ktorá konkrétna forma baktérie a vírusu danej jedlo zamorila. Tu sú uvedené tie, ktoré spôsobujú závažnejšie zdravotné ťažkosti. Jedná sa o baktérie rodu Salmonella, Escherichia coli, Campylobakter, Listeria a Clostridium. Vynechať nemožno ani vir rodu Norovirus, ktorý potrápi ročne nespočet pasažierov na výletných lodiach. Tento vírus je nezvaným hosťom v školách v prírode, na táboroch, na rekreačných a zábavných akciách.

Salmonella môže potrápiť obyvateľa ako vyspelých, tak i rozvojových štátov. Túto odolnú baktériu prijímame ústami a to prostredníctvom nedostatočne upraveného pokrmu. Salmonella sa môže predovšetkým skrývať v mäsových, mliečnych a vaječných výrobkoch. V črevách má tento typ baktérie vhodné podmienky pre množenie a spôsobuje v tráviacom trakte zápalové stavy. Hnačkové ochorenie bakteriálneho pôvodu prepuká za niekoľko hodín po požití jedla infikovaného touto baktériou. Priemerná dĺžka liečby je zhruba štrnásť dní.

Baktérie E. coli osídľujú zvieracie aj ľudský tráviaci trakt. Niektoré formy majú prospešnú funkciu, iné zase stojí za závažnejšími zdravotnými ťažkosťami. Nakaziť sa touto baktériou môžeme, ak zjeme kontaminované jedlo alebo pitie. Baktérie Escherichia coli sa najčastejšie vyskytuje v nedostatočne upravenom hovädzom mäse a nepasterizované mlieku. Akonáhle niečo také pozre, potom sa v našom tele nákaza naplno prejaví buď za jeden alebo aj viac dní. Liečba trvá odhadom desať dní.

Baktérie rodu Campylobakter prežíva v nevhodne vykonanej technologickej úprave mäsa a živočíšnych produktov. Často sa objavuje v nepasterizované mlieku a neupravenom zdroju pitnej vody. Inkubačná doba sa odhaduje okolo piatich dní. Príznaky choroby vymiznú za sedem dní.

Spravidla mnohonásobne prekročené limity baktérie rodu Listeria vo výrobkoch má na svedomí nesprávna skladovacia teplota. Dalo by sa povedať, že za výskyt tejto baktérie môže tiež nedostatočná hygiena či nevhodná manipulácia. Listériu možno potom prakticky nájsť v lahôdkach, nepasterizované mlieku, ohrievaných jedlách či neumyté potrave, ktoré sú dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Tento druh baktérie má na svedomí komplikovanejšie stavy a to v období tehotenstva, seniorského veku či oslabenej imunity. Príznaky tejto choroby majú krátke trvanie.

Baktérie rodu Clostridium botulinum má prijateľné podmienky pre množenie vďaka nedokonalému technologickému konzervovaniu konzerv a potravín. Počiatočné príznaky môžu nastať v priebehu jedného a pol dňa po konzumácii kontaminovanej potraviny. Existujú prípady, keď táto choroba v ľudskom tele prepukla až po niekoľkých dňoch.

Samostatnú skupinu tvoria parazity, ktorými sa môžeme nakaziť z jedla. Ide o škrkavky a pásomnice. Avšak nie je to nič proti tomu, čo dokáže spôsobiť parazitický prvok (Toxoplasma gondii). Tohto parazita prenášajú hlodavce a domáce mačky. Človek môže do kontaktu s ním dôjsť napríklad pri čistení mačacieho záchodu, pri vypití kontaminovanej vody, pri jedení kontaminovanej zeleniny, pri prehltnutí surového alebo nedostatočne tepelnej spracovaného mäsa.

Toxíny obsiahnuté v potravinách môžu vyvolať tiež otravu. V tomto prípade ide o toxíny buďto prírodné alebo chemické.

Prvá pomoc pri otrave z jedla

Ak máme akékoľvek obavy alebo prípadne pochybnosti o otrave jedlom, môžeme sa obrátiť na najbližšie toxikologické centrum či na svojho obvodného lekára. To však začneme riešiť radšej v momente, keď sa náš stav do dvoch až troch dní zreteľne nelepší. Inak sa snažíme odpočívať, do tela dostávame potrebné množstvo tekutín v podobe harmančekového či osladeného čierneho čaju. Počas dňa skonzumujeme po malých dávkach banán, jablko, piškóty či diétne sucháre. Pochutnať si môžeme tiež na staršom pečive, uvarených suchých zemiakoch alebo ryžu. Nášmu organizmu prospeje niekoľko lyžičiek jogurtu s živou bakteriálnou kultúrou. Môžeme si vziať aj živočíšne uhlie.

Lekár nás vo svojej ordinácii dôkladne vyšetrí, nezabudne sa nás opýtať aj na počiatočné príznaky. Súčasťou návštevy je aj odobratie stolice ku kultivačnému vyšetreniu, aby sa stanovil druh bakteriálne infekcie. Ak v úlohe pacienta je potom dieťa, ktoré trpí ťažšou formou otravy. Lekár ho pošle do nemocnice. Tu je následne hospitalizované.

Zabránenie šírenia infekčného ochorenia

V prípade že máme otravu z jedla, potom by sme sa mali vyvarovať kontaktu so zdravými členmi rodiny. Prípravu jedla ponecháme v túto chvíľu na iných. Návštevu školy či zamestnania necháme až na tretí deň, ale len vtedy ak nás nebude naďalej trápiť hnačka, inak zostaneme ešte doma. V domácom prostredí je nevyhnutné, aby sa dodržiavala osobné hygiena. Pre zaistenie dokonalej čistoty každý člen rodiny používa výhradne svoj uterák. Je dobré tiež udržiavať poriadok. V domácnosti by sa malo pravidelne a starostlivo upratovať. Zvláštnu starostlivosť vyžadujú vodné kohútiky, umývadlá, kľučky, povrchy, záchodové dosky a misy. Všetko sa musí blýskať čistotou.

Autor: symptomy.sk

 


 

comments powered by Disqus