Otrava jódom

Jód je začlenený do špeciálnej kategórie, a teda patrí do sedemnástej skupiny periodickej tabuľky. Nachádza sa v piatej perióde a to v bloku p. Ide o halogénový prvok, ktorý má svoju značku (I) a je označený protónovým číslom (53). Tento reaktívny prvok sa vyznačuje šedočiernym odtieňom so zaujímavým kovovým odleskom. Pri zahrievaní dochádza k premene tuhého kryštalického jódu na plynnú podobu. Pre túto formu fialového výparu je príznačný dráždivý zápach, ktorý má na svedomí zdravotné ťažkosti (rôzne intenzívne dráždenie pľúc, sliznice a očí).

Otrava jódom

Jód sa ľahko a rýchlo rozpúšťa v alkoholovom prostredí, aj v celej rade nepolárnych rozpúšťadiel. Len námatkovo možno uviesť organickú zlúčeninu (benzén) či bezfarebnú kvapalinu (tetrachlór). Obidva chemické roztoky prevládajú sladkým éterickým zápachom. Najbežnejšie polárne rozpúšťadlá potom fakticky spôsobí, že výsledný produkt má hnedočervenú farbu. Ak sa jód umiestni do vody, potom je rozpúšťacia reakcia úplne slabá. V prípade že sa jód dostane do kontaktu s niektorými práškovými kovmi, potom za katalytického pôsobenia prebiehajú búrlivé reakcie.

Tento druh halogénu sa stručne povedané vyskytuje v prirodzenom prostredí výhradne vo forme zlúčenín. Zemská kôra obsahuje veľmi nízku koncentráciu jódu. Najviac tohto prvku je v morskej vode. Vysoké množstvo jódu sa ukrýva v morských riasach. Práve v ich mikroskopických vlákénkách sa táto látka usadzuje. Pre výrobu jódu sa využíva týchto jednobunkových i mnohobunkových rastlín. Táto základná surovina prechádza niekoľkými technologickými procesmi, pričom sublimáciou sa získava plynné skupenstvo. Ďalšou možnosťou je potom výroba prostredníctvom izolovanie jódu za optimálneho pôsobenia daných zmesí. Hojne sa v tomto prípade využíva kyselina sírová a oxid manganičitý. Poslednou možnosťou je potom použitie materských lúhov.

Odbory v ktorých sa uplatňuje jód

Pre medicínske účely slúži špeciálny roztok jódu, ktorý sa prezýva jódová tinktúra. Veľakrát ho ľudia poznajú pod názvom jantárová zlatá tekutina. Ide o najpopulárnejší a zatiaľ najlacnejšie dezinfekčný prípravok, ktorý vyčistí ako ranu, tak aj dôkladne dezinfikuje jej okolie. Na ošetrenie drobných raniek a poranení stačí len pár kvapôčok. Je nutné dodržiavať odporúčané dávkovanie, pretože vo väčšom množstve je jód škodlivý. Tento produkt v denaturovanom etanolu sa neodporúča vnútorne užívať. Ak by ho niekto požil, potom sa u danej osoby môžu objaviť nepríjemné vedľajšie účinky. Ide napríklad o nevoľnosť a zvracanie.

Vo farmaceutických laboratóriách sa vyrába aj hnedá kvapalina zvaná Lugolovo činidlo. Ide v podstate o roztok elementárneho jódu a jodidu draselného vo vode. Tento produkt je už určený pre vonkajšie užívanie. Ľudia by nemali prekračovať maximálnu dennú dávku. Hlavne jedincom s poruchou obehovej sústavy môže nadmerné množstvo skôr ublížiť. V niektorých prípadoch môže tento prostriedok vyvolať celkovú či lokálnu reakciu. U citlivej osoby sa môže rozbehnúť jedno z najčastejších chronických ochorení kože čiže akné. Niektorí ľudia majú podráždenú sliznicu a zápaly kože. Pridať sa ešte môžu ďalšie symptómy, ako je svrbenie, vyrážka, zvýšená telesná teplota či zväčšenie lymfatických uzlín. V extrémnych prípadoch môže pokojne vypuknúť šokový stav.

Konečným produktom farmaceutického priemyslu sú tiež tradične doplnky stravy s jódom vo forme tabliet a vysoko účinne preparáty proti rádioaktívnemu zamoreniu.

Tak dajme tomu jód sa tiež používa v chemickom priemysle. Tu slúži ako akýsi katalyzátor pri výrobe syntetického kaučuku. Tento prvok uplatnenie nachádza tiež v potravinárskom odvetví a to pri výrobe farieb. V súčasnosti sa jód používa pri realizácii fotovoltaiky.

Ani fotografický odbor sa nezaobíde bez tejto zložky. V tomto prípade sa aplikuje anorganická zlúčenina jódu a striebra. Táto uvedená žltá látka kryštalickej povahy sa rozptyľuje tiež do oblakov, ktoré prinášajú pozitívne výsledky v rámci ovplyvňovaní počasí. Touto metódou sa vyvolávajú dažďové zrážky.Jód v ľudskom organizme a potravinách

Ľudský organizmus nebude fungovať bez tohto význačného prvku. Jód hrá podstatnú a rozhodujúcu úlohu pri produkcii hormónov štítnej žľazy (tyroxínu a trijódtyronínu). Tieto látky lipofilného charakteru sa vytvárajú z jedinečnej aminokyseliny tyrozínu, čo je základná stavebná jednotka. Túto zložku si vie telo vyprodukovať úplne samo. Bohužiaľ s postupujúcim vekom dochádza k tomu, že sa tvorba tyrozínu prakticky v tele znižuje a tak ho ľudia musia dopĺňať napríklad potravinovými doplnkami. Ak má človek v ľudskom tele dostatok jódu, potom je vitálnejší a aktívnejší. Dá sa povedať, že jód má pre organizmus pozitívny vplyv nielen na zdravie, ale aj na samotnú životnú silu.

Strava obohatená o jód putuje tráviacim systémom, dochádza tu pritom k oddeleniu zvyšku potravy od jódové látky. Tá prechádza do krvného riečišťa a odtiaľ ho zachytávajú procesy v štítnej žľaze. Ak telo nedisponuje potrebným množstvom jódu, potom sa zákonite netvori potrebná hladina hormónov. Jód sa podieľa na správnom vývoji ľudského plodu. Je nevyhnutný v ranom období dieťaťa. Významnú úlohu má aj jód v rámci riadneho rozvoja centrálnej nervovej sústavy.

Najväčším zdrojom jódu sú nasledujúce potraviny (morské ryby, morské riasy a plody mora). Daný obsah jódu sa v týchto produktoch veľmi odlišuje. V percentuálnom vyjadrení sa jedná niekedy až o stovky percent. Tento rozdiel do značnej miery súvisí s miestom pôvodu a tiež so sezónnymi výkyvmi. Teda odkiaľ tento produkt pochádza. Asi vôbec najviac jódu sa nachádza v aljašskej treske. Tento druh ryby uprednostňuje severnú lokalitu Tichého oceánu, predovšetkým Beringovo more. Jedná sa o rýchlo rastúce morské živočíchy, ktorý pohlavnej dospelosti dovŕši už po dvoch rokoch. Mäso tejto ryby sa vyznačuje delikátnou chuťou. Jód sa vyskytuje v ďalších rybách, ktorých domovinou sú stredozemné morskej vody. Jedným takým zástupcom je aj makrela, tuniak či losos.

Do skupiny morských rias sa radí Kombu, ktoré sa darí v úplne čistých a studenších vodách severného mora. Táto hlbokomorská zelenina je bohatá na jódovú zložku, ale aj na kyseliny algínovej a ostatné látky. Vedľa toho existuje na trhu riasa s názvom Hiziky, Arame, Nori, Agar-agar a wakame. Všetky tieto produkty sú obohatené o cenný jódový prvok.

Dary mora v sebe ukrývajú drahocenný jód. V krátkosti menujme krevety, homáre, krevety, kraby a langusty. Ide o živočíchy z veľkej skupiny článkonožcov a to z rádu kôrovcov. Ich mäso je bez výnimky veľmi jemné a lahodné. Vynikajúcim zdrojom minerálnych látok sú tiež chobotnice, kalamáre, sépie a morské slávky.

Jód je zastúpený aj v jodizovanej či alpskej soli, mlieku, pečive a mrkvy. Nechýba ani v mliečnych výrobkoch, sušienkach, fazuli, paradajkách, vajciach, malinách, višniach, mäsových výrobkoch, ovčích produktoch, špenátu, sardinkách v oleji, tekvicových semienkach, vnútornostiach, ríbezlí, bylinkách a mnoho iných potravinách.

Predávkovanie čiže otrava minerálnou látkou

Touto minerálnou látkou sa môže ľahko človek predávkovať. Jedinca potom postihujú najrôznejšie príznaky. Väčšinou ho trápia nevoľnosti a pocit slabosti, prípadne tiež nechutenstvo, bolesť brucha či zvracanie. Spravidla sa môže u neho dostaviť tiež nadmerné slinenie a neurologické ochorenia. Vzácnosťou nie je tiež nepríjemná a divná pachuť v ústach, ktorá má kovových nádych. V prípade že človek sa po dlhšej čas vystavuje veľkým dávkam jódu, môže si spôsobiť rad zdravotných problémov.

Otrava jódom sa stanovuje laboratórnym vyšetrením. Pacientovi sa odoberie potrebné množstvo krvi, ktoré sa pošle do laboratória. Tu odborníci z radov zdravotných laborantov vykonajú krvné testy. Ak sa potvrdí podozrenie na predávkovanie, potom lekári prikročí k výplachu žalúdka. Potom sa človeku podá aktívne uhlie. Ak jedinec s týmto problémom nechce chodiť do nemocnice, mal by na nejakú dobu vynechať požívatiny a potravinárskej doplnky s patričnou koncentráciou jódu. Vysadenie týchto látok spôsobí, že akútne príznaky intoxikácie postupne vymiznú.

Rádiojód pomáha pri diagnostike a chorobách

Rádioizotop sa využíva pri diagnostike. Pacient vypije roztok s touto látkou a prostredníctvom špeciálneho detektora sa zisťuje, ktorou cestou sa rádiojódu v tele šíri a na ktorom mieste sa hojne ukladá. Jedná sa po lekárskej stránke o techniku značených izotopov. Takýmto spôsobom sa dá detekovať rádiojódu priamo v jednom najdôležitejším orgánu ľudského tela.

Rádioaktívny jód sa využíva aj na liečbu štítnej žľazy. O spôsobe metódy rozhoduje vždy internista. Pri ambulantnom podanie tejto látky vo forme roztoku alebo kapsúl sa ľudia nemusia obávať nejakých výraznejších vedľajších účinkov. Prechodne môže pacienta trápiť zrýchlené búšenie srdca a nadmerné potenie. U niektorých osôb sa len zriedka objaví zvláštny pocit v žalúdku a reflexné vyprázdnenie obsahu žalúdka.

Na terapiu rádiojódom pristupujú lekári pri nádoroch a metastázach, ktorý nemožno z nejakej príčiny chirurgickou cestou odstrániť. Túto formu terapie musí pacient podstúpiť obvykle pri hospitalizácii.

 

 


 

comments powered by Disqus