Nedostatok vápnika, prírodné zdroje vápnika

Vápnik je veľmi dôležitý minerál pre naše telo. Vápnik je súčasťou kostí, kĺbov a svalov, je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi, prenášanie nervových vzruchov, v tehotenstve a v čase dojčenia, kontroluje hmotnosť a prospieva pri trávení. 99% vápnika je prítomné v kostiach a zuboch. Preto, aby sa vápnik dostal do kostí, je potrebný vitamín D a tiež horčík.

Nedostatok vápníka

Vápnik by mal byť v našom jedálničku nepostrádateľnou zložkou. Ideálna denná dávka je 800 až 1000 mg, tehotné ženy a ľudia na 50 rokov by mali dávky zvýšiť až na 1500 mg denne.

Nedostatok vápnika

Bolo zistené, že ak trpíte v detstve nedostatkom vápnika, môže to u vás viesť k zvýšenej pravdepodobnosti vzniku roztrúsenej sklerózy. Ďalej sa môže nedostatok vápnika prejaviť vo forme krivice, čiže rachitídy. Rednutie kostí, zvýšená lámavosť, ochorenie sa nazýva osteoporóza a ženy po menopauze sú veľmi náchylné. Ženy po 50 roku by mali mať denný príjem vápnika rovnaký ako tehotné a dojčiace ženy! Paradentóza, bolestivá plynatosť, nervové napätie, nespavosť, psychická podráždenosť, bolesti chrbta a tiež svalové kŕče.

Ak je nejako narušená hormonálna hladina môže byť vápnik zle ukladaný a tým dochádza k rednutiu kostí. Ďalej je nedostatok vápnika spôsobený nedostatočným prísunom v potravinách, ochorením imunitného systému, psychickým stresom (hysterický záchvat) a tiež pri nedostatku vitamínu D.

Kde nájdem vápnik

Vápnik môžete nájsť v mnohých potravinách. Vypíšeme si tu zoznam tak, aby ste vedeli, kde je vápnika dostatok a ktorým potravinám je dobré sa vyhýbať, pretože naopak vedú k odvápnenie organizmu.

Potraviny s dostatkom vápnika

  • mliečne výrobky - jogurt, mlieko, syr, smotana, parmezán,
  • mäso a ryby - sardinky, morské riasy, kuracie mäso, losos, filé, sója
  • vajcia
  • zelenina a ovocie - listový šalát, mrkva, cibuľa, uhorka, figy, jablká, petržlen, kel, pažítka, špenát
  • strukoviny - šošovica, fazuľa
  • orechy a semienka - mandle, arašidy, slnečnicové semienka, Chia semienka, mak
  • mliečna čokoláda
  • zelený čaj

Medzi potraviny, ktoré majú najviac mg vápnika na 100 g a to viac ako 1200 mg sa radí tieto potraviny:

  • Chia semienka 1200 mg,
  • parmezán 1205 mg,
  • morské riasy 1400 mg,
  • mak 1460 mg.

Zoznam potravín, ktoré nás naopak okrádajú o správne vstrebávanie vápnika

  • Takmer všetky lieky,
  • nápoje - sladké limonády s bublinkami, káva, alkohol, čierny čaj,
  • konzervy a niekoľkokrát ohrievané jedlo,
  • sladkosti,
  • cestoviny, kuskus, knedle, biele pečivo, zemiaky.

Vápnik môžete do tela dostávať aj umelo vytvorenými preparáty. Táto cesta je vhodná pre starších ľudí a ako doplnok stravy pre športovcov či dlhodobo chorých. Avšak prírodný vápnik v potravinách je oveľa lepší.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

 


 

comments powered by Disqus