Nebezpečná paradentóza - ako sa jej vyhnúť?

Paradentózu, veľmi rozšírené zápalové ochorenie dutiny ústnej poznáme mnohí z nás pod odbornějším názvom parodontitída. Tento stav podporujú plne nevedomky ľudia, ktorí si nedostatočne čistí zuby. Vďaka tomu sa v ústnej dutine vytvárajú mikroskopické baktérie a chorobné zárodky, načo tie následne vyvolávajú zápalové pochody. A tak dochádza k napadnutiu zuba paradentózou. V praxi sa hocikedy stáva, že ochorenie zubného lôžka postihuje len jeden zub či niekoľko zubov, vzácnosťou však v podstate nie je napadnutia celého chrupu.

Podľa odhadov trpí týmto javom vysoké percento populácie. Väčšinou táto choroba sa objavuje u jedincov s nadmerným fajčením, mnohokrát tiež u žien v období tehotenstva. Preukázateľne sa zubné ochorenie tkaniva začína vytvárať niekedy po tridsiatke, však nie je ojedinelé ani v detskom veku.

Zápal parodontu má tri základné fázy. V prvom štádiu trpia ľudia často zápalom ďasien. V oblasti zubných krčkov sa postupne tvoria priľnavá mäkká a skoro neviditeľná vrstvička baktérií, čo má za následok zanietenia ďasná. Tento jav sa prejavuje nielen zdurením a začervenaním, ale tiež aj ľahkým krvácaním. Pri včasnom nasadení liečby dôjde k zlepšeniu ústnej dutiny. V počiatočnej fáze dochádza väčšinou k vyliečeniu, takže sa človek nemusí báť trvalejších následkov.

Druhé štádium súvisí s včasným nepodchycením tejto formy choroby. Zápal ďasien postupuje ďalej. V tomto prípade dochádza k nezvratným zmenám v oblasti krčku. Prebiehajú tu nežiaduce procesy, ktoré poškodzujú ďasnový úpon až samotnému krčku. Táto časť zuba sa obnažuje.

Tretia fáza nastupuje v okamihu, keď sú viditeľné odhalené krčky spolu s časťou koreňového zuba. Vzniká voľný priestor medzi koreňom zuba a ďasnami. V tomto prostredí sa naskytá jedinečná možnosť k rozvoju agresívnejších foriem baktérií. Štandardne dochádza k postupnému posunutiu a tiež aj kývaniu zuba. Celé to skončí vypadnutiem zuba.

Príčiny paradentózy

Príčin k vzniku paradentózy je hneď niekoľko. Baktérie sú štandardným pôvodcom tejto choroby. Tie sa usadzujú na povrchu zuba. Tu prebiehajú bakteriálne pochody. Tie poškodzujú veľkou mierou okolitá tkaniva a samozrejme spôsobujú rôzne stupne zápalov. Táto choroba sa začína nebezpečne šíriť a postihuje závesný aparát zuba. V ústnej dutine je väčšia koncentrácia škodlivých baktérií, ktoré prehlbujú zápaly. Tie majú na svedomí urýchľujúci procesy skazy zuba.

Za ťažkosti v ústnej dutine môžu stať aj ďalšie faktory. Tak napríklad zubný kameň je toho dôkazom. Ide o pôvodne mäkkú formu povlaku, ktorá sa mení na tvrdšie nános. Ten sa vyznačuje spravidla žltkastú až hnedastú farbou. V krajných prípadoch môže mať aj čierne sfarbenie.

Je potrebné zdôrazniť, že aj také klasické ortodontické anomálie stojí za vznikom už spomínané choroby. U zle postavených zubov sa ťažko vykonáva dentálna hygiena.

Intenzívne škrípanie a cvakanie zubov spôsobuje poškodenie chrupu. Bolo vedecky potvrdené, že miesta s prevísajúcimi plombami sa zle čistí. To isté je aj u koruniek a mostíkov.

Svoju dôležitú úlohu v rozvoji paradentózy zohrávajú tiež dedičné faktory. Dedičnosťou sa skrátka jednoducho povedané prenáša unikátné genetické informácie od každého z rodičov na potomka. Tie sa výraznou mierou podieľajú na celkovom zdravotnom stave ústnej dutiny. V tejto súvislosti je nutné poukázať na to, že zubný povlak nesúvisí s dedičnosťou. Ale o genetickej podmienenosti možno hovoriť v prípade obranyschopnosti voči vonkajším nepriaznivým vplyvom. Pochopiteľne že sa týka tiež kvality skladby zubov. Práve preto niektorí ľudia majú schopnosť dlhodobo odolávať ničivému vplyvu zubného mikrobiálného plaku, iní sú oveľa náchylnejšie ku kazivosti zubov.

Bez povšimnutia nezostávajú ani hormonálne vplyvy. Tie hrajú v našom organizme podstatnú úlohu. Najmä v období tehotenstva prebiehajú zvýšené hormonálné pochody, ktorých následkom sú potom prejavy v podobe krvácania ďasien. Táto krvácavosť môže byť mierne zvýšená tiež v období menštruácie či menopauzy.

Cukrovka má negatívny vplyv na zápalové ochorenia ďasien a závesného aparátu. Napríklad cirhóza pečene, Downov syndróm (DS) a iné ochorenia (neurologické a psychiatrické) majú vplyv na rozvoj paradentózy.

Významný podiel na vzniku paradentózy má alkohol a fajčenie. Na vývoj plodu pôsobí negatívne niektoré zložky, ktoré môžu podnietiť k jeho nezvratnému poškodeniu. Veľkú pozornosť by mali ženy preto venovať prvej fáze tehotenstva. V tejto dobe by z denného režimu mali vyradiť upokojujúce lieky, prípravky tlmiace bolesť a efektívne znižujúce teplotu. To sa týka aj antibiotík. Aj v ďalších období tehotenstva môže dôjsť vďaka prepuknutie istého druhu infekcie k poškodeniu plodu.

Za príčinou paradentózy môžu dozaista stáť aj stravovacie návyky. Nevhodne zvolená strava vytvára v ústach dokonalé prostredie pre množenie škodlivých baktérií. Preto by ľudia zo svojho jedálnička mali úplne vyradiť najrôznejšie maškrty a sladké nápoje.

Zápaly ďasien ohrozujú nielen ústnu dutinu

Z rozsiahlych vedeckých štúdií vyplýva, že tento druh zápalové choroby má nepríjemný dopad na tvrdé útvary v dutine ústnej a poťažmo tiež na životne dôležité orgány. Prečo to tak je? Ako už bolo skôr naznačené, baktérie a choroboplodné zárodky sú pôvodcom zápalov v ústnej dutine. Zápalové látky putujú do krvného obehu, odtiaľ sa potom dostávajú do celého tela.

Je totiž vedecky podložené, že ochorenie závesného aparátu zuba priamo podporuje prepuknutie kôrnatenie tepien. Túto chorobu mnohí z nás poznajú pod odbornějším výrazom a tým je arteroskleróza. Okrem toho je tu zvýšené riziko vzniku celého radu chorôb obehovej sústavy. U pacientov v pokročilejšom štádiu sa vyskytujú obzvlášť srdcové ochorenia. Časté sú u nich tiež srdcové infarkty aj ďalšie choroby. Včasná liečba naopak prináša pozitívne zdravotné účinky na krvný obeh.

U nastávajúcich matiek môže neliečený zápal v ústnej dutine vyústiť až k nežiaducemu predčasnému pôrodu. Podľa výskumov sa zistilo, že novorodenci majú oveľa menšiu váhu.

Podoby paradentózy

Podľa výskumov sa došlo k záveru, že existuje hneď niekoľko foriem paradentózy. Ako prvý si vysvetlíme chronickou verziu paradentózy. Tento jav sa vyznačuje nenápadným nástupom a postupne dochádza k jeho zhoršeniu. Niekedy medzi pätnástym až šestnástym rokom života sa začína objavovať miernejší zápal ďasien. Ten nevníma sprvu jedinec nijako, ale s príchodom krvácavosti je nemilo prekvapený. Zápal sa postupne šíri z ďasna na kosť. Tu prebiehajú rozrušujúce procesy. Medzery medzi zubami sa zväčšujú. Tento stav je zvyčajne bezbolestný, aj keď v prípade akútneho zápalu v parodontálním chobota má bolestivý priebeh. Táto choroba dosiahne svoj vrchol po tridsiatom roku života. Osoby s chronickou paradentózou sa sťažujú na nepríjemný pocit ďasien, iné zase trápi zápach z úst. Sú aj takí, ktorí nemajú žiadne subjektívne ťažkosti.

Táto forma choroby sa najlepšie diagnostikuje za pomocou skríningových vyšetrení. Pri pravidelných preventívnych návštevách by mal vykonať gynekolog aj röntgenový snímok. Liečiť sa dá pravidelnú a systematickú ústnou hygienou. U väčšiny prípadov sa tým zápalové procesy úplne zastaví a stabilizujú.

Menšie percento ľudí má agresívnejší formu paradentózy. Tou sú zasiahnutí predovšetkým mladí jedinci, mimoriadne tiež deti. Pre tento jav je charakteristická rýchlejšia deštrukcia parodontu. Je to spôsobené tým, že škodlivý dentálne povlak má mnohonásobne vyššiu koncentráciu baktérie zvanej Actinobacillus actinomycetemcomitans.

Zubár v tomto prípade nesmie otáľať so stanovením diagnózy. Túto formu parodentitidy rozpozná už z röntgenového snímku. Využiť sa dá mikrobiologické vyšetrenie. Potom sa pristupuje k liečbe. Pacienta čaká zdĺhavý proces. V tejto fáze sa zdá ako najdôležitejšia systematické odstraňovanie bakteriálneho povlaku. Lekár pristupuje k ošetreniu povrchu koreňa zuba. Ak klasické liečebné metódy zlyhávajú, pristupuje odborník k predpísanie antibiotík. V neposlednom rade možno využiť aj metódu tkanivovej regenerácie. Tá však nie je hradená zo zdravotného poistenia.

Dôsledné techniky čistenia zubov zabraňujú vzniku paradentózy

Paradentózu dá predchádzať správnym čistením zubov. Všetci dobre vieme, že zubný mikrobiálny povlak sa vytvára na zuboch postupne. Bezprostredne čo si dočistíme zuby, začnú v našich ústach prebiehať bakteriálne procesy. Ktorých výsledkom je potom zubný povlak. Táto mäkká hmota narastie za niekoľko hodín do určitej intenzity a to je už pre náš chrup celkom nebezpečné. Z toho dôvodu je potrebné si pravidelne čistiť zuby. Odborníci odporúčajú, aby každý človek venoval starostlivosti o svoj chrup dostatočnú pozornosť (najlepšie ráno a večer). Na večer by táto očista mala byť obzvlášť dôkladnejšie. Človeku k tomu poslúži primárnej a doplnkové pomôcky.

Technik čistenie zubov je hneď niekoľko. Ak ľudia majú zdravý chrup, môžu využiť napríklad metódu podľa Foneho. Jedná sa o najjednoduchší spôsob čistenia, ktorý je ale vhodnejšie pre tých najmenších. Túto krúživou metódu si deti osvoja ľahko a veľmi hravo. Čistenie prebieha pri jemnom skousnutí zubov, kedy kefka obchádza jednotlivé zuby drobnými krúživými ťahmi. Začína sa od stredu a postupuje najprv na ľavú a potom na pravú stranu. Akonáhle je hotovo, pokračuje sa v čistení pri otvorených ústach. Perfektne sa vyčistí za pomocou horizontálnych pohybov oklúzny plôšky zubov.

Populárna je aj vertikálne kombinovaná metóda. Kefka kmitá krúživými pohybmi pod uhlom štyridsiatich piatich stupňov. Zubný povlak sa stiera od ďasna k zubu. Každý zub sa touto technikou prechádza aspoň desaťkrát. Tento rovnaký spôsob sa využíva aj z vnútornej strany zubov. Nakoniec na žuvacie plochu zubov poslúži ťahy dopredu a dozadu.

Prevencia paradentózy

Ako sa vyhnúť paradentóze? Stomatológovia a dentálné hygieničky by na túto otázku jednoznačne odpovedali, že parodontitíde sa dá jedine vyhnúť dodržiavaním starostlivé ústnej hygieny a poťažmo tiež pravidelnú prevenciou. Deti aj dospelí by nemali zabúdať chodiť na zubné prehliadky. Osoby od dvadsiatich rokov a vyššie by mali ešte dvakrát do roka absolvovať návštevu u svojho dentálneho špecialistu.Po jedle si môžu ľudia dať do úst žuvačky bez obsahu cukru alebo pastilky proti zlému dychu. V obchodoch sa predávajú cukríky bez cukru či špeciálne bieliace žuvačky.

 


 

comments powered by Disqus