Listerióza

Listerióza je bakteriálne ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje tehotné ženy, novorodencov a seniorov. Preto je potrebné v tehotenstve dbať na správnu životosprávu a vyvarovať sa určitým druhom jedla, ktoré si v tomto článku napíšeme. U zdravého dospelého človeka môže listerióza prebiehať alebo môže človek cítiť malú únavu či tráviace ťažkosti.

Listerióza u tehotne zeny

Zdroj nákazy Listeriózou

Zdroj nákazy je v tomto prípade jasný - nedostatočná tepelná úprava potravín. Preto by sa predovšetkým tehotné ženy mali vyvarovať surovému mäsu, neumyté zelenine, vyzretom syrom a lahôdkovým nátierky. Pri nákaze plodu je bohužiaľ často následkom smrť alebo veľké poškodenie mozgu.

Inkubačná doba listerióza

Inkubačná doba je okolo 3 týždňov a bez antibiotík nemá plod, novorodenec, oslabený človek (HIV, rakovina, cirhóza pečene, oslabená imunita, DM) žiadnu šancu. Úmrtnosť je v tomto ohľade vysoká. Listerióza sa bohužiaľ môže tiež prenášať ako nozokomiálne nákaza (nemocničné) a to ako na oddeleniach následnej starostlivosti, tak na novorodeneckom ochorenia. Sú známe aj prípady kedy došlo k nakazeniu stykom so zvieratami či nákazu cez oko a kože pri práci s hydinou alebo na novorodeneckom oddelení.

Baktérie listerióza dokáže prežívať a množiť sa od - 4 ° C až do 45 ° C, takže to, že dáte potraviny do chladničky či do mrazničky, tým sa jej nezbavíte. Jediným účinným zničením tejto baktérie je variť jedlo aspoň 10 minút pri teplote 70 ° C, najlepšie však niekoľko minút prejsť varom.

Komplikácie

Najčastejšou komplikáciou tohto ochorenia u zdravého človeka je poškodenie nervov, bakterémia (listerióza sa dostane do krvi a do celého tela), zápal mozgových blán, tieto veci môžu viesť k celkovému kolapsu organizmu, kómy a následnej smrti.

Prevencia

Jedinou prevenciou tohto ochorenia sú kvalitné potraviny, ktoré sú dobre spracované. Umývanie rúk, umývanie všetky zeleniny, ovocia a tepelne spracované mäsové výrobky.

Autor: Lucie Kľiková

 


 

comments powered by Disqus