Hrtan

Hrtan (hrtan) je dýchacej trubice v tvare presýpacích hodín. Položená je pred dolnou časťou hltanu a jedná sa o prvý úsek dolných dýchacích ciest.

Príznaky

hrtan

Stavba hrtanu

Sliznice hrtana je vystlaná riasinkovým epitelom. Pod ním je vrstva prokrveného väziva, ktoré sa pod vplyvom zápalového procesu môže zduřit. Ľahko tak môže dôjsť k uzáveru priesvitu hrtanu a udusenia. Rovnako ako hltan je hrtan vystužený chrupavkou. Na prednej ploche hrtana nájdeme chrupavku štítnou, takzvaný ohryzok, ktorá je nápadne vyčnievajúci u mužov. Pod ňou je uložená chrupavka prstencová. Ďalšie chrupavkou hrtana je chrupavka hlasivkovej, ktorá leží na jeho vnútornej strane. Medzi ňou je umiestnená hlasová štrbina s napätými hlasivkovými väzy. Vydychovaný vzduch tieto väzy rozochvieva a tvoria tak ľudský hlas. Všetky chrupavky sú prepojené kĺbmi a väzy a tvorí pohyblivý celok.

Hore ústia hrtan do dolnej časti hltana, dole prechádza v priedušnici. Obe trubice od seba oddeľuje hrtanová príchlopka (epiglottis). Pri prehĺtaní potravy sa pomocou nepodmienečného reflexu uzatvára a chráni tak človeka pred udusením. Svaly hrtana sú tvorené priečne pruhované svalovinou a delíme ich do troch skupín - predné svaly, postranné svaly a zadné svaly. Významnú úlohu hrajú pri tvorbe hlasu, kedy pomáhajú napínať hlasivkovej väzy a ovplyvňovať šírke hlasové štrbiny medzi nimi.

Funkcia hrtana

Okrem tvorby hlasu hrtan slúžia tiež na dýchanie, kašľanie a prehĺtaní. Dýchanie prebieha pomocou otvárania hlasovej štrbiny. Štrbina sa oproti tomu krátko uzatvára pri kašli. Po uzavretí nasleduje nárazový výdych, vďaka ktorému sa sliznica dýchacej trubice čistí a zbavuje hlienu alebo iných telies zvonku. Automatickým reflexom sa štrbina tiež uzatvára, keď hrozí vnik vody alebo ďalších cudzích telies do pľúc. Prehĺtanie bez nebezpečenstva udusenia umožňuje sklopenie hrtanovej príklopky.

Ochorení hrtanu

Najčastejším ochorením je zápal hrtanu - laryngitída. Vyznačuje sa štekavým kašľom, chrapotom až stratou hlasu, bolesťou v krku a pridruženými vysokými teplotami.

Autor: Simona Knotková

 


 

comments powered by Disqus