Diéty podľa ochorenia

Iste už ste od svojho doktora počuli, že by ste mali držať diétu, že vaše ochorenie nemôže ty a tie potraviny. Pri hospitalizácii v nemocnici máte na posteli napísaná čísla s diétou. Viete čo znamenajú? A viete čo všetko spadá do diéty č. 9 alebo č. 4? To všetko si napíšeme v tomto článku.

Akú držať diétu

Diéta tekutá

Táto diéta je naordinovaná predovšetkým po ťažkých operáciách, ak pacient nemôže hrýzť alebo má problém s prehĺtaním. Túto diétu držíte predovšetkým v nemocnici a trvá len niekoľko dní, pretože je z hľadiska nutričnej výživy nedostačujúca.

Čo všetko pri tejto diéte môžete jesť? Klasickým príkladom je vývar, ďalej sa jedná o rôzne nutridrinky, čaje, mliečne nápoje a omáčky zmiešané s vodou. Ďalšie potraviny ako je mäso, zemiaky, pečivo, zelenina alebo ovocie je potreba rozmixovať a rozmiešať s vodou.

Diéta kašovitá

Ďalším krokom po operácii po diéte tekutej je kašovitá. Kašovitá diéta je ordinovaná predovšetkým pri ochorení žalúdka, pažeráka alebo dutiny ústnej. Ďalej ju využívajú malé deti a seniori s chabým chrupom. Táto diéta je už plnohodnotná a môže nahradiť normálnu stravu na niekoľko mesiacov a pacient nebude pociťovať hlad.

Pri tejto diéte môže pacient jesť skoro všetko na čo má chuť, s tým rozdielom, že sa všetky potrava musí mixovať alebo inak drviť. Ktoré potraviny nie sú vhodné? Tučné mäso, ryby, zelenina a ovocie s tuhou šupkou, orechy, krémy, ostrá a korenené jedlá, bublinky v pití.

Diéta šetriaca

Diéta, ktorá sa používa pri ochorení tráviaceho traktu, aby mu uľahčila prácu, odtiaľ jej názov. Ďalej sa diéta užíva pri kardio zlyhaniu, pri horúčkach, pečeňových infekciích a ďalších infekčných chorobách pri ktorých však nemá pacient hnačku.

Diéta môže byť používaná dlho a môže byť aj trvalá. Jedná sa o diétu, ktorá šetrí zažívací trakt a nedráždi ho. Opäť tu platí, že niektoré potraviny nie sú vhodné. Ide opäť o tučné mäso, ryby, kysnuté cesto, dresingy a ostatné dochucovadlá, strukoviny, pivo, káva, nadúvajúce zelenina. Pri tejto diéte nie sú potraviny mixované, podávajú sa klasicky.

Diéta racionálna

Túto diétu by chcel mať každý zdravý človek, nejedná sa totiž o diétu, ale o úplne normálnu stravu, ktorú by mal mať každý dospelý človek. Strážia sa kalórie a strava je vyvážená a veľmi pestrá.

Diéta s obmedzením tukov

Ako názov napovedá, jedná sa o diétu, ktorá obmedzuje tuky na minimum a je vhodná po operáciách pankreasu, pečene alebo žalúdka. Najčastejšie si podáva pri odstránení žlčníka, v tomto prípade by mala byť táto diéta trvalá.

Potraviny sa upravujú tak, aby obsahovali čo najmenej tuku. Nevypráža sa, nepridávajú sa tučné potraviny, používa sa tvaroh namiesto masla, odtučnené mlieko.

Diéta s obmedzením zvyškov

Táto diéta sa zameriava na potraviny, ktoré nezanechávajú zvyšky v črevách a v tráviacom ústrojenstve. Všetky neľahko stráviteľné potraviny sú vylúčené, a telo má tak omnoho menšiu prácu s trávením. Diéta sa podáva pri ochorení tráviaceho traktu, pri hnačkách, pri zápaloch čriev alebo pri infekčných ochorení čriev. Diéta sa môže užívať po celý život, nahradzuje plnohodnotnú stravu.

Neodporúčajú sa opäť tučné mäso a tuky všeobecne, zelenina a ovocie so šupkou, korenené jedlá, mlieko podľa lekára, strukoviny a všeobecne nadúvajúce jedla (papriky, reďkovky, cibuľa, kel, cesnak, pór).

Diéta s obmedzením bielkovín / neslaná

Máte ochorenie obličiek? Tak práve pre vás je určená táto diéta. Bielkoviny rastlinného pôvodu by sa mali nahradiť bielkovinami živočíšneho pôvodu a celkový príjem znížiť na polovicu. Jedlo sa pripravuje bez soli, tú si potom môžete pridať do jedla individuálne, podľa toho ako vám povolí lekár.

Môžete jesť chudé mäso, sladkovodné ryby, cukor, zelenina a ovocie bez obmedzenia. Mäso len v polovičnej dávke a len raz denne. Všetky druhy príloh, opäť variť bez soli. Naopak všetky potraviny pri ktorých výrobe bola použitá soľ sú neprijateľné. Konzumácia mlieka je dovolená len v súvislosti s varením nie samotné, syry iba tvarohové (Lučina, žervé, cottage), vajcia 1 krát týždenne, korenie len v malom množstve.

Diéta nízkocholesterolová

Názov nám napovedá, že sa jedná o diétu, kde budeme musieť obmedziť tuky. Pri všetkých ochoreniach, ktoré by mohli byť zhoršené pri vyššej konzumácii tuku je táto diéta naordinovaná. Ide o ochorenie tepien, žlčníka, pečene, pri angíne pectoris, po cievnej mozgovej príhode, infarkte myokardu. Je prísny zákaz smaženie jedál!

Sú povolené chudé mäso, ryby, odtučnené mliečne výrobky, iba vaječné bielky, iba rastlinné tuky, tmavé pečivo. Obmedzte sladké nápoje a ovocie, múčniky, málo koreňte a soľte.

Diéta redukčná

Táto veľmi prísna diéta nie je moc obľúbená, ale verte, že pre obéznych ľudí je dokonalá. Jedná sa o diétu, u ktorej sa veľmi obmedzí konzumácia týchto potravín - cukor, med, džemy, ale aj pečivo, knedle, cestoviny a ďalšie potraviny, ktoré majú v sebe skryté tuky.

Môžete konzumovať zeleninu, ovocie, chudé mäso, ryby, mliečne odtučnené výrobky, tmavé pečivo, vajcia raz týždenne. Ryža a zemiaky môžete použiť ako prílohu - polovičné množstvo.

Diéta diabetická

Jedna z najviac rozšírených diét v nemocničnom i domácom prostredí. U ľudí, ktorí trpia cukrovkou je táto diéta nevyhnutná a celoživotná. Diéta je presne naordinovaná tak, aby sa diabetik nedostal do hypo ani hyper stavu. Obmedzujú sa potraviny, ktoré majú v sebe polysacharidy - múka, škrob, biele pečivo. Ďalej tiež ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky a hlavne cukor.

Nesmažené jedla, obmedziť sladkosti na minimum, nekoreniť, obmedziť solenie a hlavne tučné potraviny, viď. vyššie.

Diéta neslaná

Tu sú zakázané potraviny obsahujúce soľ. Pridávame do jedálnička potraviny, ktoré sú bohaté na draslík (ovocie, zelenina, cestoviny, med, tvaroh, olej). Nesmažíme, používame prírodné dochucovadlá (petržlen, ligurček, cesnak, cibuľa), chudé mäso, ryby, tuk len do hotových pokrmov, pečivo, cukor bez obmedzenia. Diéta je predpisovaná pacientom s ochorením srdca a ciev, pri opuchoch DK, zlyhaniu obličiek, hypertenzii).

Diéta výživná

U pacientov u ktorých je potreba zvýšiť telesnú hmotnosť, je potrebný vyvážený jedálniček a pravidelná strava. Je dôležité, aby telo prijímalo potraviny 6 krát denne. Nie je dobré jesť vyprážané jedlá, ale občas nie je problém. Pacient konzumuje všetky potraviny bez obmedzenia, dbá na správnu životosprávu.

Diéta batoľacia

Ak máte doma dieťa vo veku 1 - 3 rokov, mali by ste vedieť, že si dieťa v tomto veku osvojuje stravovacie návyky a je potrebná správne a dokonale vyvážiť jednotlivé jedlá. Do 3 rokov veku by nemalo dieťa užívať orechy, nepodávame ostré jedlá, mastné pokrmy, nesmažíme, len obmedzené množstvo soli a cukru, žiadne umelé zladila, žiadne cukrovinky. Nepodávať celozrnné produkty (organizmus dieťaťa si s tým nevie poradiť), žiadne tavené syry a nízko tučné mliečne výrobky, konzervované ovocie a stužené tuky.

Diéta - strava väčších detí

Jedná sa o stravu detí od 4 do 15 rokov. Strava by mala byť pestrá, nesmažená, s obmedzením soli a cukru. Jedlo 5 krát denne, bohaté desiaty a pitný režim. Bežná jedla s obmedzením korenia.

Ďalej sa môžete stretnúť s diétou bezlepkovou (vylúčenie potravín s lepkom - pšeničná múka, kuskus, kvasnice, pivo, kvások, raž, worcesterská omáčka a všetky výrobky, ktoré sa z týchto potravín vyrábajú) alebo individuálne (náboženstvo, ťažká podvýživa, intravenózna). Ak vám lekár predpíše jednu z vyššie uvedených diét je potrebné dodržiavať jej, aby bola vaša choroba čo najskôr pod kontrolou. Správna životospráva a pestrý jedálniček je prevenciou chorôb a vedie k dlhšiemu životu.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

 


 

comments powered by Disqus