Čo pre svoje telo môžem urobiť v zimnom období

Zimné obdobie je pre mnohých veľmi záťažové obdobie. Všade je zima, tma, nič sa nikomu nechce a organizmus je celkovo oslabený. Akonáhle nesvieti dlhšiu dobu slniečko človek upadá do zlej nálady a je často unavený.

Únava

Preto som pre vás pripravila pár rád, ktoré môžete aplikovať, nielen v zimnom období, ale aj za zlého počasia počas leta. Je veľmi dôležité, aby ste sa v zime vyvarovali určitým druhom potravín, ktoré telo ochladzujú a vy sa tak cítite ešte viac zimomravý.

  • Ranný povzbudzovač - čierne korenie s medom, každý deň jedna lyžička. Posilnenie imunity, podpora trávenia a zahriatie.
  • Zázvorový čaj počas celého dňa
  • Škorica - koláče, punč, pridávajte jej do všetkých sladkých potravín skvelo povzbudí a zahreje.
  • Pšeno, pohánka, ryža, vnútornosti, vajcia, maslo a orechy
  • Červená repa, uhorka, citrusové plody, mrkva, brokolica, kapusta
  • Žihľava, harmanček, šalvia
  • Teplé mäsové či zeleninové vývary

Z niektorých potravín si môžete pripraviť čaj, z iných chutný obed či večeru. Všeobecne však platí, že by ste sa mali vyhýbať potravinám, ktoré prekysľujú organizmus. Vyhnite sa preto cukru, alkoholu a tučnému mäsu.

Potraviny, ktoré ochladzujú organizmus sú napríklad mliečne výrobky, zelený čaj, exotické ovocie, surová zelenina či zemiaky a výrobky z bielej múky.

Na zahrievacie potraviny by si mali dať pozor ľudia, ktorí trápí vysoký krvný tlak alebo trpí častými migrénami či nervozitou. Tieto bylinky môžu zvyšovať tieto choroby.

Dostatočný pohyb je tiež známkou zdravie. Preto ani v zimnom období nezabúdajte chodiť do posilňovne alebo na krátke prechádzky po vonku. Aj pár krokov urobí svoje, raz až dvakrát týždenne by ste si mali urobiť prechádzku minimálne na pol hodinky. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie, budete svieži a celkové spaľovanie sa zvýši.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

 


 

comments powered by Disqus