Alergia na lepok

Mnohí z nás ani netušia, že túto chorobu majú. Teda nepodstupujú žiadne kroky, ktoré by zmiernili, alebo odstránili ich ťažkosti. Odborníci odhadujú, že alergiou na lepok trpí päťdesiat tisíc obyvateľov v Česku. Dá sa predpokladať, že sa počet alergikov na lepok bude zvyšovať. Skutočný počet celiatikov môže byť mnohonásobne väčší.

Toto ochorenie môže prepuknúť naozaj v akomkoľvek veku. U detí sa najčastejšie táto choroba prejaví medzi prvým a druhým rokom života. Ochorenie sa prejavuje menším vzrastom, precitlivenosťou, introvertným správanie či mentálnym zaostalosťou. U dospelých jedincov prepuká celiakie medzi tridsiatym až päťdesiatym rokom. Významnými faktormi sú psychická a fyzická záťaž.

Lepok je skupina zásobných proteínov čiže bielkovín, ktoré sú obsiahnuté v semenách najrozšírenejších obilnín. Nachádza sa v pšenici, jačmeni a raži. Potravinové aditíva môžu obsahovať stopy lepku. Napríklad do cukríkov, medoviny či rumu sa pridáva aditívum E 150 a-d karamel. Hojne sa využíva sladidlo E 965 manitol, fosfát škrobu E 1410, glutaman sodný E 621.

Alergia na lepok alebo celiakia?

Alergia na lepok je autoimunitné ochorenie, ku ktorému dochádza hlavne k poškodeniu sliznice tenkého čreva. To znamená, že v tele sa utvára nadmerný počet protilátok proti bielkovinám a enzýmom obsiahnutých v lepku. Akonáhle jedinec skonzumuje potravinu s lepkom a čiastočne ju tiež strávi, jeho telo sa týmto látkam začína vehementne brániť. Celiakov potom trápia zápalové zmeny sliznice, môžu sa u neho objaviť problémy so střebáváním dôležitých živín, vitamínov, minerálov i vody. Tie potom môžu viesť k vzniku vážnejších chorôb.

Celiakia je imunitný neznášanlivosť lepku a človek sa s ním musí naučiť žiť, tým že odstráni zo svojho jedálnička úplne potraviny s lepkom. Existuje tiež atopická alergia na lepok, ktorá sa veľa často zamieňa s celiakiou. U klasickej alergia na lepok stačí obmedziť konzumáciu potravín obsahujúcich lepok vskutku na určitú dobu. Nezriedka tento druh alergie sám odznie.

Nástup klasické alergie na lepok je veľmi rýchly a dostavuje sa do niekoľkých málo minút po konzumácii lepku. Medzi najobvyklejšie príznaky sa radí bolesť žalúdka, svrbenie v ústach či v hrdle, nadúvanie, dýchavičnosť, žihľavka a ekzém. Tento druh alergie na lepok sa lieči na alergológii.

Typické príznaky celiakie

Zato prejavy imunitný neznášanlivosti lepku sa objavujú po hodinách či dňoch. K typickým príznakom na alergiu na lepok patrí tráviace problémy. Človeka trápi plynatosť, hnačka alebo zápcha. Jedinec môže mať aj nafúknuté brucho, dostaviť sa u neho môžu bolesti v oblasti brucha či zhoršené prehĺtanie.

U človeka s alergiou na lepok sa dostavuje slabosť, únava a nesústredenosť. Pacient môže pociťovať závraty, migrény, bolesti hlavy. Trápiť ho môžu tiež zápaly v tele, opuchy, bolesti kĺbov, výkyvy nálad, častá úzkosť alebo aj depresie. Dostaviť sa u neho môže tiež hormonálna nerovnováha, dýchacie ťažkosti v podobe zápalu dutín a alergickej nádchy. Zabudnúť nemôžeme ani na kožné problémy a poruchy citlivosti. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť tiež svalová ochabnutosť, brnenie končatín, krvácavé stavy, kazivosť zubov atď. Naozaj týchto príznakov je veľa, a preto býva ťažké odhaliť toto ochorenie. Pri týchto dlhodobých problémoch sa odporúča navštíviť lekára. Ten vykoná krvné testy, z ktorých sa zisťujú známky neznášanlivosti lepku. Ak sa tento test preukáže ako pozitívne, potom ďalšie kroky pacienta smerujú do gastroenterologickej ordinácie. Tu človek podstúpi vyšetrenie čriev. Neskôr lekár stanoví konečnú diagnózu. Pri najmenších nejasnostiach v diagnóze môže lekár naordinovať pacientovi tzv. Pokusnú diétu. Tou sa snažia u pacienta zistiť, či nedochádza k zmierneniu symptómov alebo tieto prejavy úplne nevymizli.

U komplikovaných prípadov alebo dlhodobo neliečených celiatikov môže dôjsť k stavu, kedy sa časť tráviacej trubice začne veľmi zle hojiť. Za tejto situácie sa u pacienta pristúpi k podanie liekov potláčajúcich zápalové procesy alebo medikamentov zmierňujúce prirodzenú obrannú reakciu imunitného systému.

Celiakov musí dodržiavať bezpodmienečne bezlepkovú diétu. V takom prípade človek do svojho jedálnička zaradí bezlepkové potraviny, ktorých je na trhu veľa. Tieto potraviny však stojí niekoľkonásobne viac.

Konzumenti z radov celiatikov si môžu výborne pochutnať na pokrmoch z mäsa, bezmäsité jedlá, polievkach, prílohách, šalátoch, nátierkach, múčnikoch, slanom a sladkom pečive. Tieto jedlá sú výhradne pripravované z bezlepkových surovín, ako sú napríklad proso, huby, orechy, sladké zemiaky a strukoviny. Do tejto kategórie spadá kukurice, ryže, zemiakov, pohánka, proso, sója, amarant, quinoa, zelenina, ovocie, vajcia, med, mäso, mlieko a mliečne výrobky. Zdravé sú ryby a morské plody.

Pre túto skupinu existuje na trhu celej rad potravinových doplnkov na podporu trávenia, medzi ktoré tradične patria minerály, vláknina, vitamíny a probiotiká. Probiotický komplex obsahuje veľké množstvo živých baktérií, ktoré majú priaznivý vplyv najmä na správne fungovanie zažívacieho traktu. V praxi sa osvedčili probiotiká Swiss, Super Dophilus, MAXPHARM Probional, VALOSUN Biopron, Bifidobacterium lactis, Adults Dophilus a mnohé iné.

Podozrenie na celiakii

Ak má človek podozrenie na chorobu z precitlivenosti voči lepku, môže si v kamennej či online lekárni zakúpiť domáce test značky Biocard Celiac, Veroval. K otestovaniu na celiakiu stačí malá kvapka krvi z bruška prsta a zhruba za niekoľko minút užívateľ vie, ako na tom je. Pri tomto spôsobe testovania je nevyhnutné dodržať pokyny uvedené v návode.

 


 

comments powered by Disqus